RETRO RÁDIÓ

Eszméletlen fakanál-trükk: ettől lesz szupermagas a piskóta

Létrehozva2023. 01. 29. 11:00

Gyorsan kész van, isteni finom; mégis sokan félnek elkészíteni. Nem is csoda, hiszen amennyire egyszerűnek tűnik, annyira könnyű elrontani a piskótát. Ezzel a régi trükkel azonban tökéletes lesz!

Mindenki imádja ezt a hagyományos süteményt, és nem véletlenül: puha, finom, és a végtelenségig variálható, hiszen lehet gyümölcsös, kakaós, vagy pudingos krémmel töltött. A tökéletes piskóta elkészítése azonban nem is olyan egyszerű, hiszen sokszor hiába tartunk be minden aranyszabályt, mégis összeesik, lapos lesz, másnapra kiszárad a tészta. Számít, hogy pontosan mérjük ki az alapanyagokat, de ugyanilyen fontos az is, hogyan kevered ki a tésztát. Ma már szinte mindenki robotgéppel vagy gépi habverővel dolgozza össze, pedig ez nagy hiba: helyette válassz inkább egy fakanalat!

Fresh,Sponge,Cake.,Chiffon,Biscuit
A piskóta akkor az igazi, ha könnyű, laza a tészta, és jó magas. Fotó: Shutterstock

Ugyanis, hiába a tökéletes recept, a jól eltalált arányok, ha a kézi mixer túlhabosítja a tésztát. A gyors fordulatszámú keverés miatt a tojás levegős lesz, sütés közben felemelkedik, majd össze is zuttyan. Ezért inkább fogj egy fakanalat, és azzal, a lehető legóvatosabban keverd össze a tésztát. Mutatjuk a pontos receptet!

 

Szupermagas piskóta recept

Hozzávalók: 

  • 5 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dl étolaj
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 1,5 csomag sütőpor
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
A,Stack,Of,Baked,Square,Pieces,Of,Cherry,Pie,On
Sok-sok gyümölccsel az igazi! Fotó: NDanko / Shutterstock

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban keverd össze a porcukrot és a tojást, add hozzá a joghurtot és az olajat, majd adagold hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Fakanállal vagy spatulával óvatosan keverd össze a tésztát úgy, hogy homogén állaga legyen.
  2. Zsírozd vagy vajazd ki a tepsit, hintsd meg egy kevés liszttel, majd öntsd bele a tésztát. Szórd meg a tetejét gyümölccsel: ez lehet apró kockákra vágott mandarin, vagy fagyasztott meggy, barack. 
  3. 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.