9 hónapja

Ezt tedd a piskóta tésztájába és 4 napig is finom puha marad

Mindenki ismeri és szereti, és karácsonyra szinte kötelező elkészíteni. Ahhoz, hogy napokig puha maradjon a piskóta, mindössze egyetlen hozzávalóra van szükség; mutatjuk a titkot!

Látszólag pofonegyszerű elkészíteni, a puha piskóta azonban van, hogy feladja a leckét még a leggyakorlottabb szakácsnak is. Hamarosan itt a karácsony, és rengetegen előre készülnek, vagyis jó pár nappal az ünnepek előtt elkészítik a süteményeket, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen végezni mindennel. A piskóta legtöbbször nem bírja ki a több napos tárolást; kiszárad a tésztája, veszít a rugalmasságából és kevésbé lesz finom. Ezzel a trükkel azonban nem lehetetlen a puha piskóta karácsonyra.

A puha piskóta titka egy csipet vaj. Fotó: Pixabay.com

A klasszikus recept szerint ehhez az egyszerű süteményhez mindössze tojás, cukor és liszt kell; van, aki a sütőporon kívül szódabikarbónával is rásegít, hogy laza legyen a tészta, de ahhoz, hogy hosszú ideig puha maradjon, önmagában ez nem elegendő. A puha piskóta titka ugyanis nem más, mint a vaj; mutatjuk, hogyan és mikor kell hozzátenni!

Rendkívül változatosan elkészíthető. Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgájukat, a vajat és a cukrot keverd habosra, a fehérjékből pedig készíts kemény habot.
  • Add hozzá a tojássárgájából, vajból és cukorból készült krémhez a lisztet, sütőport és szódabikarbónát, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot is.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába öntsd a masszát, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-30 perc alatt süsd aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.
  • Amikor kész a piskóta, hagyd, hogy a sütőben langyosra süljön; csak ekkor vedd ki a formából vagy tepsiből. Ezután hagyd teljesen kihűlni.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!