Létrehozva: 2021.09.16.

A sütőpor vagy szódabikarbóna jobb a piskótába? Most kiderül az igazság

Sok háziasszony szerint a jó piskóta titka a szódabikarbóna, mások úgy vélik, csak sütőporral lesz tökéletes. Utánajártunk, mi az igazság...

Örök vita a háziasszonyok között, hogy vajon sütőpor vagy szódabikarbóna a jobb a piskótatésztába? A szódabikarbóna-pártiak szerint nagyanyáink nem használtak sütőport, és sokkal omlósabbak, finomabbak voltak a tészták. A sütőpor kedvelői viszont azt mondják, hogy sokkal egyszerűbb adagolni, így biztosan jó lesz a piskótatészta; ráadásul a sütőpor már 1925-ben forgalomba került, és csak megszokásból nem használták a régi asszonyok. De mi lehet az igazság a nagy „sütőpor vagy szódabikarbóna” harcban? A titok nyitja a tészta nedvességtartalmának megőrzése...

Szódabikarbóna vagy sütőpor a tökéletes piskóta titka? Fotó: Pixabay.com

A sütőpor a szódabikarbónával ellentétben nem csupán lúgos, hanem savas összetevőket is tartalmaz. Ezek azért kerültek bele, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna buborékosító folyamatait, vagyis gyorsan és tényleg megbízhatóan felfújódik a tészta a sütőben – ám sokkal hamarabb össze is esik, ráadásul az ezzel készült sütit nem érdemes sokáig tárolni, mert hamar kiszárad.

Sütőporral hamar kiszárad a tészta. Fotó: Pixabay.com

A szódabikarbónával készült piskóta ellenben sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra, és az állaga nem lesz fullasztó, hiszen sokáig megőrzi a nedvességtartalmát. Bár az tény, hogy önmagában valóban nem olyan hatásos, mint a sütőpor, és az is igaz, hogy szükség van némi savas összetevőre ahhoz, hogy gyorsan beinduljanak a gázképződési folyamatok, és egyenletesen, magasra felfújódjon a tészta a sütőben.

A tortákat érdemes szódabikarbónával sütni, hogy erősebb legyen a lap, és megtartsa a krémet. Fotó: Pixabay.com

Erre pedig a leghatékonyabb összetevő a joghurt, melynek enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződését. A tészta egyenletesen fújódik fel, de nem olyan túlzó mértékben, mint a sütőpor esetében. Így akkor sem esik össze a piskótatészta, ha már kihűlt. Sokan emiatt tortákhoz kizárólag szódabikarbónát használnak, mert az így készült tészta jobban megtartja a krémet. Ha tutira akarsz menni, akkor a piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal is lágyíthatod, így nem lesz porózus a tészta. Persze, ha nincs otthon vaj és joghurt, sütőporral is készítheted a piskótát, de ha igazán különleges és tökéletes sütit szeretnél, érdemesebb a szódabikarbóna, joghurt és vaj kombinációt használnod.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk