12 hónapja

3 egyszerű trükk: szuper magas és puha lesz a piskóta

Hamarosan itt a sütemény-szezon, és nem maradhat ki a piskóta sem! Ha mindig szenvedtél vele, mert nem volt elég magas, netán megkeményedett másnapra, akkor ezeket a trükköket meg kell ismerned.

Nem kell hosszasan sorolni az érveket emellett a hagyományos sütemény mellett, hiszen mindenki ismeri és szereti. A puha és magas piskóta elkészítése nem bonyolult, ám mégsem mindig jön össze: van, hogy már pár óra múlva kiszárad a tészta, nemhogy másnapra, és sokszor lapos marad a sütemény. Bár egyszerűen elkészíthető a tészta, sok háziasszony tart tőle, mert szinte mindenkinek volt már kudarcélménye vele. Az igazán puha és magas piskóta omlós, sokáig friss marad, levegős és könnyű. Ezt az állapotot nem nehéz elérni, mindössze ezt a három trükköt kell bevetned, és fantasztikus sütemény lesz a végeredmény!

Három apró trükktől lesz puha és magas a piskóta. Fotó: Pixabay.com

1. Pontosan mérj

Néhány deka tévedésen is elbukhat a dolog. Fotó: Pixabay.com

A legtöbb recepthez nem konyhai mérlegre, hanem evőkanálra van szükség, hiszen általában ebben adják meg, hogy mennyi cukor, mennyi liszt kell. Azonban ahhoz, hogy mérleg nélkül, kanállal tökéletesen mérj, nem árt ismerni a „kanálmérleg” titkait. Nem mindegy ugyanis, hogy púpozott vagy csapott evőkanállal teszed bele a süteménybe a hozzávalókat. Arra mindig nagyon ügyelj, hogy ha a cukrot púpozottan mérted, tegyél így a liszttel is, hiszen van akkora a különbség, hogy nem sikerül jól a tésztád. Míg egy púpozott evőkanál cukor súlya 2 dkg, a csapott mindössze 1,2. Mondanunk se kell, hogy ugyanakkora kanállal mérd a két hozzávalót.

2. Tegyél bele vizet

Elsőre furcsának hangozhat, de nagyon jót tesz a tésztával. Fotó: Pixabay.com

Bár a vizes piskóta és a hagyományos nem ugyanaz a recept, de ha tutira akarsz menni, akkor adj ugyanannyi evőkanál vizet a tésztához, mint amennyi lisztet, cukrot és tojást adtál hozzá. Tehát ha a recept 6 evőkanál lisztet ír elő, akkor adj a tésztához ennyi vizet. Főleg tortákhoz és szelet sütikhez érdemes vizet adni, ám nem mindegy, mikor: ha nagyon a keverés elején, akkor elfolyósítja a tojáshabot, ha pedig a végén, akkor túl sűrű marad a tészta. A legjobb, ha két részletben adod a lisztet a masszához, és a két adag között adod hozzá a vizet. Így könnyű és habos marad a tészta.

3. Ne csak sütőport használj

A szódabikarbóna a magas piskóta titka. Fotó: 123 RF

Ideje elővenni a szódabikarbónát a szekrényből, és azt is a tésztához tenni, ettől ugyanis sokkal tovább megőrzi a nedvességtartalmát. Akkor lesz a legtökéletesebb, ha fele sütőpor, fele szódabikarbóna keveréket használsz. Így nem fog összeesni a tészta, sem pedig túlságosan felfújódni.

Így készítsd el

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 6 evőkanál víz
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat; vigyázz, hogy ne kerüljön egy pici darab se a tojás sárgájából a fehérjébe.
  • Verd kemény habbá a tojásfehérjét, a sárgáját pedig keverd ki a cukor felével.
  • Amikor már majdnem kemény a tojáshab, add hozzá a cukor másik felét, és addig verd, míg nem esik le a habverőről. Fontos, hogy ne verd túl a habot, mert összeeshet, érdemes többször ellenőrizned, jó-e már.
  • Add hozzá a felvert habhoz a tojássárgáját, és lassan keverd el őket. Ezután jöhet a liszt: három evőkanállal tegyél hozzá, majd három evőkanál vizet is, és óvatosan keverd el. Tedd hozzá a liszt és a víz másik felét is, és azzal is keverd el.
  • Kivajazott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben süsd meg. 160 Celsius fokon körülbelül húsz perc alatt készül el. Fontos, hogy közben ne nyitogasd a sütőajtót.
  • Fotó: Pixabay.com

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!