RETRO RÁDIÓ

Ezt a hibát ne kövesd el soha a csipkebogyóval

Létrehozva2022. 10. 07. 13:00

Már piroslanak az egészséges, szép bogyók a bokrokon, amiből tea, lekvár és szörp is készülhet. Nem mindegy azonban, mikor és hogyan kezded szedni, mutatjuk a buktatókat.

Befőzős csoportokban, online fórumokon már rengetegen büszkélkednek a temérdek csipkebogyóval, amit szedtek, no meg a belőle készült finomságokkal. Bár már ontják a bokrok a termést, és nagy a kísértés, hogy begyűjtő körútra indulj, könnyen lehet, hogy érdemes még várni egy kicsit. Sokan úgy tartják, hogy amint pirosak a bogyók, máris szedhető, feldolgozható, mások szerint csak akkor szabad leszedni a csipkebogyót, ha már az első fagyok megcsípték. A kérdés azonban nem ennyire egyszerű: a túl korai és a túl késői szedéssel is nagy hibát követhetsz el.

Megcsípje a fagy vagy se? Fotó: Pixabay.com

Attól függ, mire szeretnéd használni

Ha maximálisan ki akarod használni a csipkebogyó gyógyhatását és magas vitamintartalmát, akkor jobb nem megvárni az első fagyokat, hiszen a C-vitamin tartalom az első fagy hatására 20%-kal, a második fagy után 50%-kal esik vissza. Ha szárítani szeretnéd teához, akkor szeptember végén, október elején már szedheted. Azonban ha lekvárt szeretnél készíteni belőle, akkor érdemes megvárni, hogy megcsípje a fagy a bogyókat, hiszen ettől megpuhulnak, és könnyebb lesz feldolgozni őket – a lekvárfőzés során egyébként is elfő a vitaminok nagy része a gyümölcsökből. 

Nem mindegy, hogyan szeded

Csak vegyszerektől és szennyeződésektől mentes csipkebogyót érdemes gyűjteni, így kerülendők az úttest melletti bokrok, és az is fontos, hogy ne legyen permetezve a terület növényvédő szerekkel. A bogyókat óvatosan szedd, hiszen a bokor nagyon tüskés, és közben arra is figyelni kell, ne sérüljön meg a termés. Közvetlenül a kocsány alatt metszd le a bogyókat úgy, hogy a lehető legrövidebb szár maradjon rajtuk. Jól szellőző kosárba szedd, ugyanis zacskóban hamar befülled a termés.

A szárított csipkebogyóból készült tea valóságos kincs a téli hónapokban. Fotó: Pixabay.com

Feldolgozni mindenképpen macerás

Akár teához szárítod, akár lekvárt vagy szörpöt készítesz belőle, a feldolgozást nem úszod meg, ami mennyiségtől függően akár egy napos munka is lehet. Szedés után minél hamarabb válogasd át a bogyókat. Teához éles késsel vágd le a csipkebogyók szárait, a csészelevek maradványait, majd vágd ketté őket és kapard ki a magokat. Ha jó az idő, a napon szárítsd ki, bent pedig tedd 80 fokos sütőbe. Teához ne mosd meg a bogyókat! Lekvárkészítésnél viszont igen. Vágd le a bogyók két végét, most meg őket, majd áztasd be 4-5 órára, és csak azután kezdd el a főzni. Ha puhára főtt, passzírozd át, majd készítsd el ugyanúgy, mint a többi lekvárt.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.