tóth gabi
A legjobb C-vitamin forrás, egészséges lekvár, tea készíthető belőle. A csipkebogyó valóságos csodaszer, érdemes minél többet szedni belőle!
A vadrózsa termése, a csipkebogyó évszázadok óta része a népi gyógyászatnak: a belőle készült tea kiváló a nátha kezelésére, az egyik legjobb zsírégető, de az immunrendszer erősítésére, megelőzésre is használhatod. Már három szem csipkebogyóban is több C-vitamin van, mint egy narancsban, de egyéb vitaminokat is bőven tartalmaz, például A, B1, B2, K. Javítja a szervezet általános védekezőképességét, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságai miatt ízületi problémák kezelésére is alkalmazható. Felsorolni is hosszú lenne az okokat, miért érdemes begyűjtőkörútra indulnod; ám előtte nem árt némi felkészület.
Döntsd el, mire akarod használni
Kétféle álláspont létezik csipkebogyó-ügyben: vannak, akik azt mondják, csak a fagyok után érdemes szedni, mások éppen az ellenkezőjét, hogy most, október közepén kell leszüretelni a termést. Mindkét tábornak igaza van, ugyanis a csipkebogyó szüret időpontját aszerint érdemes időzítened, hogy mire szeretnéd felhasználni. A fagyok előtt sokkal magasabb a bogyók vitamintartalma, mint utána, így, ha teát szeretnél készíteni belőle, akkor most kell elkezdeni a begyűjtést. Lekvárhoz azonban valóban jobb megvárni az első fagyokat, hiszen a bogyók még rendkívül kemények.
Kutasd fel a lelőhelyeket
A vadrózsa megterem bárhol, van, aki a kertjébe is telepít; de a legtöbb bokor-csoport erdei tisztásokon, dombhátakon, mezőkön található. A vadrózsa nyáron is gyönyörű, ilyenkor ősszel pedig megjelennek a bokrokon a piros, húsos termések. Szedés előtt győződj meg róla, hogy biztonságos-e szedni a termést, hiszen lehet, hogy mezőgazdasági terület mellett áll, és kapott permetszert, de azt is érdemes megnézni, mekkora az autóforgalom. Út mentén álló bokrokról nem ajánlott bogyót szedni.
Szüret után jöhet a feldolgozás
Csak az egészséges, kemény terméseket szedd le, és utána óvatosan bánj velük: nem szabad rázni, összetörni a bogyókat, és arra is ügyelned kell, hogy zacskóban hamar befülled, romlik az állaga. Érdemes rögtön a szedés után fel is dolgozni. Ha teát szeretnél készíteni belőle, vágd le a bogyókról a szár és a csészelevél maradványait, majd vágd ketté őket éles késsel, és kapard ki a magokat. Napon, vagy 80 Celsius fokra beállított sütőben száríthatod. Lekvárhoz csak a csipkebogyó húsára van szükséged: vágd le a bogyók két végét, majd alaposan mosd meg őket. Áztasd be 5-6 órára a főzés előtt, majd lassú tűzön, kevergetve főzd puhára annyi vízzel, amennyi ellepi. Utána passzírozd át, és készítsd el ugyanúgy, mint bármilyen más lekvárt. Mindkét feldolgozás macerás, de megéri: vitaminban gazdag, finom teával és lekvárral gazdagodik a kamrád.