kulcsár edina
A hurkát tájegységenként másképp készítik a háziasszonyok, de ez a hiba mégis mindenkinél előfordulhat. Íme a trükk, hogy ne durranjon ki a hurka!
Itt a hurkaszezon, mondj igent a házi disznótorosra és készíts otthon isteni hurkát! Fantasztikus lesz ebédre, de vacsorára csak óvatosan! Ne légy mohó, nehogy megülje a gyomrod ez a finomság. Felejtsd el azt a bosszantó tényt, hogy bizony a hurka kipukkadhat. Íme a tuti ötlet, ami ebben segít neked: így készül a tökéletes ebéd!
1. Szerezd be a hurkát megbízható helyről, kedvenc hentesedtől, de az is szuper, ha egy tuti disznóvágásról érkezik hozzád a jó minőségű hús. Legyen a hurka friss!
2. Sütés előtt 10-15 perccel áztasd hideg vízbe, így a bőr rugalmassá válik, csökken az esélye annak, hogy szétdurran.
3. A megmosott hurkát tedd egy nagyobb méretű, kevés zsiradékkal kikent tepsibe. A tetejét villával vagy hústűvel szurkáld meg több helyen, így a gőz könnyen el tud távozni. Használj erre a célra fogpiszkálót is.
4. Önts alá kevés vizet, majd süsd meg! A hurkát mindig hideg sütőbe tedd, a készüléket csak akkor kapcsold be, ha már bent van a tepsi. A sütőt 160 C fokra állítsd, így süsd a hurkát körülbelül 30-40 percig.
5. Ne fedd le, ne használj alufóliát! Ha betakarod a tepsit, bent reked a gőz és olyan nyomás alakulhat ki, amit a hurka bőre már nem bír el és kidurran. Nem kell tehát letakarni, ez nagyon fontos!
6. Kb. 20 perc után forgasd át legalább egyszer a hurkát, innentől kezdve figyelni kell, hogy ne süsd túl, mert könnyen leragad a tepsiben. Amikor kívülről szép piros, vedd ki a sütőből.
7. Kínálj hozzá párolt káposztát vagy bármilyen egyszerű házi savanyúságot, de csemege uborkával is nagyon finom. Legjobb köret mellé a hagymás krumpli, de ropogós héjú friss kenyérrel és mustárral is fejedelmi lakoma.
Jó étvágyat!