Létrehozva: 2021.08.29.

Erdő-mező most ontja az értékes bogyókat, így készül a gyógyító bodzalekvár

Semmihez nem fogható az íze, ráadásul nagyon egészséges is. Kár lenne kihagyni ezt a különleges lekvárt; főleg, hogy most érik a bodza, érdemes begyűjtő körútra indulni!

Sokan azt hiszik, a bodza fekete bogyói mérgezőek, és eszükbe se jut, hogy isteni bodzalekvár készülhet belőlük. Pedig nem csupán a különleges íz miatt érdemes felvenned a befőző-listádra ezt a lekvárt, hanem azért is, mert a bodza bogyója tele van vitaminokkal és értékes antioxidánsokkal, de magas a kalcium-, foszfor-, és káliumtartalma is. Hatékony a fázós hónapokban az influenza tüneteinek enyhítésében, erősíti az immunrendszert. Bár nyersen valóban mérgezők a bogyók, a hőkezeléssel ez semlegesíthető, így érdemes erdőt-mezőt járva, akár kirándulással összekötve gyűjteni egy jókora kosárral a fekete bogyókból.

Fotó: Pixabay.com

Szedéskor érdemes arra figyelni, hogy a bogyók érettek legyenek, vagyis feketék; a világosabb, piros színű mérgező lehet. Nem szabad a bodzát összekeverni a gyalogbodzával, hiszen az utóbbi bogyói még feketén is mérgezők. Az ehető bodzának fás a szára, az ágai és a termései lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza mindig lágyszárú; és ennek az ágai, termései is felfelé állnak.

Az ehető bodza termése mindig lefele csüng; de csak a fekete, érett bogyókból készülhet lekvár. Fotó: Pixabay.com

Bodzalekvár csak leszemezett fürtökből készülhet, hiszen a bodza kocsányai és a szára is erősen mérgező. Ha alaposan megtisztítottad a bogyókat, máris készülhet a bodzalekvár! Van, aki a bodza semleges ízét nem kedveli, ráadásul főzés közben elég sok levet ereszt, ezért nagyon sok háziasszony vegyesen főzi be: almát, szilvát vagy akár körtét tesznek hozzá fele-fele arányban. Van, aki szerint a magja mérgező, de ez tévhit: magokkal együtt is készülhet belőle lekvár, de ha nem szereted, át is passzírozhatod a bogyókat főzés előtt. Ha önmagában készül a bodzalekvár, vagyis nem kerül a fazékba más gyümölcs, sokan használnak pektint, zselésítőt, hiszen rengeteg idő, amíg besűrűsödne, ráadásul minél tovább fő, annál inkább elveszíti a vitamintartalmát. Mutatjuk a bodzalekvár alapreceptjét!

Érdemes kirándulni menni egy nagyobb kosárral, és begyűjteni az érett bogyókat. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 2 kg leszemezett bodzabogyó
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál citromsav
  • Ízlés szerint cukor
  • zselésítő vagy pektin
  • Elkészítés:

  • Tedd fel a bodzát a vízzel a tűzhelyre, add hozzá a cukrot, és kis lángon kezdd el főzni.

  • Egy óra főzés után add hozzá a citromsavat, majd a pektint vagy zselésítőt. Ha besűrűsödött a lekvár, forrón tedd csírátlanított üvegekbe. Minél jobban töltsd meg az üvegeket, a fedőt pedig erősen szorítsd rá. Ezután fordítsd őket fejjel lefelé, és hagyd így 5-15 percig. Utána tedd őket szárazdunsztba; másnap mehetnek is a kamrapolcra.
  • Ezt a finomságot a végtelenségig variálhatod; ha más gyümölccsel főzöd, például szilvával vagy almával, azt akkor add hozzá, ha a bodzabogyók már összeestek. Ha nem akarsz beleőszülni a bodza szemezésébe, fogja egy ritka fogú fésűt vagy egy villát, és azzal húzd le a szemeket. Bár hosszú előkészületet igényel, megéri elkészíteni ezt a finomságot!

    Fotó: Pixabay.com

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Magyar nyelv és irodalommal megkezdődtek az érettségi vizsgák

    origo.hu

    Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

    borsonline.hu

    Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

    ripost.hu

    Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

    magyarnemzet.hu

    Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

    origo.hu

    Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

    astronet.hu

    Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

    ripost.hu

    3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

    ripost.hu

    Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

    ripost.hu

    Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

    ripost.hu

    Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

    FAZÉK

    Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet