MEDICINA

Tényleg a nyájimmunitás a cél? Döbbenetes dolgot állít az amerikai tisztifőorvos

A koronavírussal kapcsolatban időről időre felmerül a nyájimmunitás gondolata. De tényleg ettől fog majd eltűnni a járvány? Dr. Anthony Fauci amerikai szakértő nemrég elmondta a véleményét a témáról.

Amióta csak napirenden van a koronavírus-járvány elleni védekezés, fel-felmerül a nyájimmunitás gondolata. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha elegendő ember fertőződik meg, majd válik ellenállóvá a vírussal szemben, a járvány szinte magától fog eltűnni. Aki emellett érvel, az az enyhe intézkedések mellett a tömeges megfertőződéstől várja a járványhelyzet megoldását, és csak a legsérülékenyebb csoportokat védi tilalmakkal és lezárásokkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyájimmunitás 01

Fotó: Pixabay.com

A nyájimmunitás véd akkor is, amikor egy fertőző betegség ellen a népesség jó része be van oltva. Így ők nem kaphatják el a betegséget, és ezzel védik azokat is, akik valamilyen okból nem kapták meg a védőoltást. Ez az elv azonban csak akkor működik, ha elég ember válik ellenállóvá egy adott betegség ellen a közösségen belül.

Dr. Anthony Fauci amerikai járványszakértő, az allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója nemrég elmondta a véleményét arról, működhet-e a nyájimmunitás a koronavírussal szemben. Szerinte katasztrofális, végtelenül felelőtlen ötlet lenne a nyájimmunitás kialakulására játszani. Először is azért, mert nem tudjuk, hogy aki a átesik a betegségen, mennyi időre lesz védett utána a Covid-fertőzéssel szemben. Egyelőre arra utalnak az adatok, hogy az is újrafertőződhet, aki egyszer már átesett e betegségen. Ezen kívül az sem járható út, hogy a sérülékeny csoportokat szeparáltan védjék: ha ugyanis szigorítások nélkül sok ember fertőződik meg, a sérülékeny csoportokhoz, vagyis az idősekhez és a krónikus betegekhez is eljut a betegség. Amerikában akár milliós halálozással is számolni kellene, ha az ország szigorítások nélkül, csupán a nyájimmunitásban bízva próbálná meg átvészelni a járványt. Ráadásul egyetlen esemény, például egy esküvő akár fertőzések százainak is kiindulópontja lehet.

Nyájimmunitás 02

Fotó: Pixabay.com

Dr. Fauci szerint a nyájimmunitást egy módon lehet elérni: akkor, ha majd rendelkezésre áll a vírus elleni vakcina, és elegendő embert oltanak be vele. Addig – sőt egy ideig azután is – a bevált megelőzésre kell hagyatkozni: a maszkviselésre, a távolságtartásra, a tömegrendezvények kerülésére, a szellőztetésre és a kézmosásra, sőt, amikor szükséges, a korlátozó rendelkezésekre is.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?