MEDICINA

Óvatosan a levendulával, komolyan megzavarja a hormonokat!

A természetes illóolajokat sokan ártalmatlan szereknek gondolják, pedig ha túl sokat használsz belőlük, vagy nem megfelelően alkalmazod őket, akár veszélyesek is lehetnek. De vajon milyen problémát okozhatnak?

A legújabb vizsgálatok szerint a szinte minden háztartásban használt levendula- és teafaolaj megzavarhatja a hormonháztartást. Az ártalmatlan hírében álló levendulaolaj hatására például túl sok ösztrogén termelődhet a fiatal fiúk szervezetében, amelytől akár a mellük is növekedésnek indulhat. Szerencsére a tünetek csak ideiglenesek, ha felfüggesztik az illóolajos termékek használatát, elmúlnak. A házi készítésű tisztítószerekben levő teafaolaj is rendelkezik ösztrogénfokozó hatással.

illoolaj 01

Fotó: Pixabay.com

Az illóolajok számos alkotóeleme közül legalább négy vegyületnek van ilyen hatása. Épp ezért nem szabad túl nagy mennyiségben használni ezeket az olajokat, és az alkalmazásukban érdemes gyakran szünetet tartani. Akkor is, ha nem mindenkinél okoznak gondot – aki hajlamos a hormonális problémákra, az valószínűleg érzékenyebben reagál rájuk. A várandósság alatt is tiltott egy sor illóolaj használata, tilos például alkalmazni a gyömbér, a fenyő, a szegfűszeg, az oregano, a rozmaring, a kakukkfű vagy a jázmin olaját.

illoolaj02 – Pixabay

Fotó: Pixabay.com

Akkor is fontos képzett aromaterapeuta vagy orvos tanácsát kérni, ha épp nem vársz babát és nem szoptatsz.

És egy még fontosabb szabály: mindig minőségi, terápiás célra is alkalmas illóolajat válassz, még akkor is, ha ennek magasabb az ára – a pár száz forintért árult, ellenőrizhetetlen eredetű, mesterséges illóolajak semmire sem jók, sőt, gyakran ártalmasak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?