MEDICINA

A levendula sötét titka: Erre senki sem számított

Nagyon sokan szeretik a kellemes, megnyugtató illatot, és pont emiatt rengeteg kozmetikumban is megtalálható. Számtalan jótékony hatása mellett azonban a férfiakra nagyon káros lehet a levendula. Ugyanis olyan változásokat okozhat a szervezetben, aminek egy pasi se örülne...
  • Szerző: J.D.

Levendulát szinte mindenben alkalmaznak a kozmetikai cégek: parfümök, hidratáló krémek, samponok, tusfürdők, az emberek imádják az illatát, mert ellazít, megnyugtat, kellemes. Azonban egy friss kutatás kiderítette, hogy a lila virágú gyógynövény nagyon durva elváltozásokat okozhat a férfiak hormonháztartásában.

Az Észak-Karolinában készült laboratóriumi tesztsorozatból kiderült, hogy a levendulás kozmetikumok olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amik pont úgy viselkednek a férfitestben, mintha rendszeresen ösztrogéninjekciókat kapnának. Vagyis hatására növekedni kezd a mell szövetállománya, ennek következtében pedig egészen furcsa lesz férfiak melle.

A kutatást vezető orvosok azt nyilatkozták, hogy nemcsak a levendula, de a teafa olaja is hasonló hatásokat vált ki, ezért érdemes nagyon odafigyelniük a férfiaknak, hogy milyen kozmetikumokat használnak. Ugyanis a levendula könnyen túladagolható, mivel szinte mindenben benne van, az öblítőtől kezdve a borotvahabon át.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig megnézzük az összetevőket, mielőtt kozmetikumot vásárolunk, és ha nem is kell teljesen elhagyni ezt a két komponenst, használatukat érdemes minimumra csökkenteni.