Létrehozva: 2016.09.17.

Ezt még te sem tudtad: íme az ok, amiért mihamarabb mondj le a cukorról

Meglepõ, micsoda károkat képes okozni a cukor a testedben és a lelkedben.

Sokkoló adat, de egy átlagember a felmérések szerint nagyjából 22 teáskanál cukrot vesz magához, mely a háromszorosa annak, ami orvosilag ajánlott mennyiség lenne. Az élelmiszerek jelentős része tartalmaz cukrot, ezen felül pedig mi magunk is választunk vagy készítünk olyan ételeket, italokat, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Megválni tőle nehéz, hiszen megszoktuk és az életünk része, mégis jó okunk van azt mondani, a legjobb, ha szakítasz a cukorral!

A cukor lelassít

Átmenetileg ugyan képes arra, hogy feldobjon és energiát adjon, mégis igaz, hogy gyorsan repíti a magasba a vércukorszinted, majd meredeken a mélybe is taszítja rövid időn belül. Ez utóbbi pedig fáradtsághoz, lassúsághoz vezet, nehezíti akár a mindennapi tevékenységek elvégzését is. Persze praktikus megoldásnak tűnhet, hogy ilyenkor egy újabb löket cukorral keltsd életre magad, de a fáradtság távolról sem az egyetlen kellemetlenség, mellyel számolnod kell... Lássuk tehát a továbbiakat.

Gyengül a szellemi és mentális kapacitás

A vércukorszint erős ingadozása nemcsak fizikailag, de szellemileg és mentálisan is megterhelő. Nehezebben fog az agy, problémát okoz a koncentrálás, ingerlékenyebb és türelmetlenebb leszel. Nyilván nem is kell hosszan taglalni, milyen káros következményekkel járhat mindez a munkahelyen vagy éppen a magánéletedben.

Gyengíti az immunrendszered

Lassítja a fehérvérsejtek mozgását, ezáltal gyengíti a szervezeted ellenálló képességét. Egy kísérlet során arra jutottak, hogy cukor fogyasztása nélkül egy fehérvérsejt 14 baktériumot, 1 teáskanál cukor elfogyasztását követően 10-et, 25 teáskanál elfogyasztása után pedig mindössze 1-et tud elpusztítani. Óriási a különbség!

Rengetegbe kerül

Nem, nem egy kiló cukor árára gondolunk itt elsősorban, sokkal inkább a járulékos veszteségekre. Gondolj csak mindarra, amit az egészségeddel tesz vagy tenni képes: cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, ínybetegségek, fogszuvasodás... Ez mind-mind óriási ár néhány percnyi élvezetért. Ráadásul a szónak nem csupán az átvitt értelmében, hanem konkrétan pénzben mérhetően is, hiszen ezek orvoslása is jelentős kiadás.

Hizlal, méghozzá nagyon

A körforgás sajnos tényleg veszélyes, melyet a cukor okoz. A vércukorszintedet megdobja, hirtelen rengeteg cukor kerül a véredbe, ezért aztán a hasnyálmirigyed őrült tempóban elkezd dolgozni, termeli az inzulint, így a cukor gyorsan a sejtekbe jut, majd gyorsan a normális szint alá is zuhan a vércukrod. Ezért érzed hamarosan úgy, hogy éhes vagy, hogy újabb adag cukorra van szükséged. Így aztán tényleg nagyon könnyű azon kapni magad, hogy nagyobb méretű ruhákat vagy kénytelen vásárolni.

Még a veseműködésnek is rosszat tesz

Bár számtalan egészségügyi kockázattal biztosan te is tisztában vagy, azzal is számolnod kell, hogy a cukor a veséknek sem tesz jót. Növeli a vesekő, a húgyúti fertőzések kockázatát, és még a köszvénnyel is összefüggésbe hozható.

Kellemetlen szagot okoz

A rosszul működő immunrendszer, az elhízás, a hormonális egyensúly kibillenése, a rossz emésztés, az ínybetegségek további kellemetlenséget is okoz, méghozzá a testszagot. Azt pedig talán már te is észrevetted, hogy cukros étel fogyasztása után kis idővel a szájnak kellemetlen íze lesz, ezt pedig megérzi a környezeted is. Persze korrigálhatod ezt akár egy mentolos rágóval is. De miért választanád ezt a megoldást, amikor a cukor elhagyásával annyi további bajt is megspórolhatsz magadnak a szagokon kívül...?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelenetet rendezett a pályán a kávé miatt dühöngő teniszsztár - videó

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

mandiner.hu

Ilyen napszemüvegben még nem látta Orbán Viktort (VIDEÓ)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet