tóth gabi
A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban elkezdték leszedni a spárgát a hazai kertészetekben. Utánajártunk, miért hasznos a spárgafogyasztás és mi alapján érdemes a boltban választani a kínálatból.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképe szerint a mintegy 1437 hektáron termesztett zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a hazai piacon is. Míg korábban szinte az összes itthon megtermelt spárga a külpiacokra (főleg Németországba) került, ma már a termés fele a magyar fogyasztók asztalán landol. Mit érdemes tudni erről a zöldségről? Utánajártunk!
A korábbi években a spárga szedése április végén kezdődött, idén a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően már jóval korábban, április elején elindult. Legnagyobb termőterületeink Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezen kívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb területen spárgatermesztéssel.
Fogyasztásának kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen ajánlott kihasználni az épp most lévő szezont. A spárga tele van rostokkal, vitaminokkal és kevés a kalóriaértéke, ezen kívül elkészíteni sem túl bonyolult. Fogyókúrához, méregtelenítéshez kiváló, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést.
Fehér, lila, lilászöld és zöld. Ha akkor szedik le a spárgát, amikor még ki sem bújt a földből, akkor a színe még fehér, ha már kibukkant, napfény hatására lilássá válik. A sík művelésű zöld spárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van és a napsütés élénkzöldre festette.
A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések. Kifejezetten az ilyen tulajdonsággal rendelkező darabokat érdemes az üzletekben keresni.
A fehér spárgának lágy, enyhe spárgaíze van és ebben a fajtában van a legkevesebb vitamin, ráadásul az egész növényt meg kell hámozni felhasználás előtt, különben keserű lesz. Főleg mártásokhoz, salátákba alkalmas. A zöld (lilászöld és a lila is) spárga ezzel szemben a földfelszín fölött nő, nyersen is ehető, kiválóan alkalmas grillezéshez, pároláshoz, halhoz, húshoz, egyszóval bármihez. Meghámozni sem kell, és ebben van a legtöbb vitamin. Az itthon kapható lila és zöldeslila spárgának szintén markáns íze van és a fehér spárgához hasonlóan lehet felhasználni.
Vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni a zöldséget. Mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. Nedves ruhába csavarva, maximum egy hétig, a hűtőszekrényben is eltartható. A zöldség kiválóan tartósítható a mélyhűtőben is, de fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő, vagyis blansírozzuk. Így tárolva 7-10 hónappal később is felhasználható.