RETRO RÁDIÓ

Idén korábban kezdődik a spárgaszezon – Fehér vagy zöld, hogyan válasszunk?

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 04. 26. 12:00

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban elkezdték leszedni a spárgát a hazai kertészetekben. Utánajártunk, miért hasznos a spárgafogyasztás és mi alapján érdemes a boltban választani a kínálatból.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképe szerint a mintegy 1437 hektáron termesztett zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a hazai piacon is. Míg korábban szinte az összes itthon megtermelt spárga a külpiacokra (főleg Németországba) került, ma már a termés fele a magyar fogyasztók asztalán landol. Mit érdemes tudni erről a zöldségről? Utánajártunk!

Raw,Fresh,Bunch,Of,Green,And,White,Asparagus,In,Grey, spárga
Most van a spárga szezonja. / Fotó: Eurybia / Shutterstock

Idén előbb indult a szezon

A korábbi években a spárga szedése április végén kezdődött, idén a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően már jóval korábban, április elején elindult. Legnagyobb termőterületeink Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezen kívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb területen spárgatermesztéssel.

Ezt érdemes tudni a hazai spárgáról

Fogyasztásának kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen ajánlott kihasználni az épp most lévő szezont. A spárga tele van rostokkal, vitaminokkal és kevés a kalóriaértéke, ezen kívül elkészíteni sem túl bonyolult. Fogyókúrához, méregtelenítéshez kiváló, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést.

Négyféle spárga kapható a boltokban

Fehér, lila, lilászöld és zöld. Ha akkor szedik le a spárgát, amikor még ki sem bújt a földből, akkor a színe még fehér, ha már kibukkant, napfény hatására lilássá válik. A sík művelésű zöld spárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van és a napsütés élénkzöldre festette.

Milyen a jó minőségű spárga?

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések. Kifejezetten az ilyen tulajdonsággal rendelkező darabokat érdemes az üzletekben keresni.

Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között?

A fehér spárgának lágy, enyhe spárgaíze van és ebben a fajtában van a legkevesebb vitamin, ráadásul az egész növényt meg kell hámozni felhasználás előtt, különben keserű lesz. Főleg mártásokhoz, salátákba alkalmas. A zöld (lilászöld és a lila is) spárga ezzel szemben a földfelszín fölött nő, nyersen is ehető, kiválóan alkalmas grillezéshez, pároláshoz, halhoz, húshoz, egyszóval bármihez. Meghámozni sem kell, és ebben van a legtöbb vitamin. Az itthon kapható lila és zöldeslila spárgának szintén markáns íze van és a fehér spárgához hasonlóan lehet felhasználni.

Hogyan tároljuk a megvásárolt spárgát?

Vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni a zöldséget. Mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. Nedves ruhába csavarva, maximum egy hétig, a hűtőszekrényben is eltartható. A zöldség kiválóan tartósítható a mélyhűtőben is, de fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő, vagyis blansírozzuk. Így tárolva 7-10 hónappal később is felhasználható.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.