kulcsár edina
Mindannyian azt szeretnénk, hogy veteményeskertünkben egész nyáron egészséges, jó ízű zöldségek és fűszernövények teremjenek. Ebben a kiváló minőségű palánták nagy segítségünkre lehetnek. Sipos József növényorvost kérdeztük, mire figyeljünk a vásárlás és ültetés során.
Rövidítsük le az időt!
A palántázás célja, hogy lerövidítsük a növények szabadban töltött tenyészidejét. Ezért azokat a zöldségféléket érdemes palántázni, amelyek csak későn vagy egyáltalán nem érlelnék be a termésüket, ha magjukat közvetlenül az állandó helyükre vetnénk.
Védjük meg a fagytól
A növényházban vagy fóliasátorban előnevelt, 5-8 hetes palántákat mindig a fagyveszély elmúltával, április végén, május elején, az optimális hőösszeg elérésekor ültessük ki a szabad földbe. Ezzel meghosszabbítjuk a növény vegetációs idejét, és több vagy nagyobb termésre számíthatunk.
Megelőzi a hírneve
Ma már nagyon jó minőségű, változatos fajtájú palántákat lehet kapni, ezért a kiskert-tulajdonosok is bátran vásárolhatnak palántát. Akár ismerősök ajánlása alapján keressünk megbízható kertészetet, és ha bebizonyosodik, hogy erős, egészséges, minőségi palántát kaptunk, legyünk hozzá hűségesek.
Jól bírja a meleget
Szintén gyakori kérdés, hogy milyen növényeket érdemes palántázással termeszteni. A nagy hőigényű, hosszabb tenyészidejű zöldségeket mindenképpen palántaként ültessük a veteményeskertbe. Ide tartozik például a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a zeller, a karalábé, a cukkini, a káposztafélék, az uborka és a dinnye.
Számoljuk a napokat
Ha tökféléket is szeretnénk ültetni a kertben, akkor ezeket is érdemes palántaként elültetni, mivel ezek a legnagyobb hőigényű, és a hidegre, fagyra leginkább érzékeny zöldségek közé tartoznak. Ne feledjük, a tökfélék palántáit ültethetjük ki legkésőbb, a hagyomány szerint az év 100. napja környékén ültethetjük ki a veteményeskertbe.
Erősebb a gyökere
Ha fűszerkertet szeretnénk létrehozni, például rozmaringgal, citromfűvel, bazsalikommal, tárkonnyal, érdemes várni, amíg a fagyveszély elmúlik, majd előnevelt növényekből állítsuk össze az illatos ágyásokat vagy nagyobb fűszernövényes kaspókat. A palánták erősebb gyökérzettel rendelkeznek, a tenyészidőszak le van rövidítve, és jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak.
Megtérül a befektetés
A vásárlás során nem mindig az olcsóbb a legjobb választás. Bár a jobb minőségű palánták ára kezdetben magasabb lehet, a többletkiadás hamar megtérül. Mindig olyan palántát válasszunk, amely a fajtára jellemző színű, zömök, erős, és lehetőleg már edényben előnevelt. Ezek jobban ellenállnak a környezeti változásoknak, így nagyobb eséllyel fejlődnek majd sikeresen.
Kis helyen is elfér
A szabad gyökerű, azaz szálas palánta jóval olcsóbban állítható elő, mint a cserepes változatok, így az ára is kedvezőbb. Mivel sokkal kisebb helyen elfér, ezért könnyebben szállítható, és gyorsabban ültethető. Hátránya, hogy később terem, ezért azoknak ajánlott, akik nem ragaszkodnak a korai terméshez és az extra minőséghez.
Csavarjuk a növény köré
Ha szabad gyökerű palántát választunk, fontos, hogy erős, fejlett, fehér gyökérzetű példányt válasszunk. Ezeknek a növények a gyökérzete sokkal érzékenyebb és könnyebben kiszáradhat, ezért vásárlás után mielőbb ültessük el az ágyásba. Ha nem tudjuk azonnal ültetni, tartsuk nedves közegben. Erre a célra tökéletesen megfelel, ha az elültetésig nedves papírba csomagoljuk a növényt. Fontos, hogy jól előkészített talajba ültessük, és az ültetőlyuk legalább 5 cm mélységű legyen.
Gyorsabb a növekedés
A tápkockás, azaz tálcás zöldségpalánta előnye, hogy viszonylag kevés helyen sok palántát lehet nevelni, ezért ez a legkedveltebb nevelési forma. Legelterjedtebb méretek a 3×3 cm és 4×4 cm-es tápkockák. Ha tömegtermesztés a cél, érdemes ezt választani, mivel szállításkor és kiültetéskor a gyökerek nem sérülnek, így az eredés gyorsabb és biztonságosabb, mint a szálas palánták esetében.
Lyukat a földbe!
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a tápkocka nedves legyen, és ezeket a palántákat is minél előbb ültessük el a végső helyükre. Az ültetőgödör kialakításához használjunk ültetőfúrót, így még a kemény talajba is könnyebben fúrhatunk lyukat a palánták számára. Körülbelül olyan mély ültetőgödröt ássunk, amekkora a tálca mérete.
Egy hónapos előnyben
A cserepes zöldségpalánta mellett szól, hogy könnyen palántázható, nagyon magas arányban ered meg, és napokkal, sőt akár hetekkel korábban fordul termőre, mint a vele egy időben ültetett szabad gyökerű palánta. Paprika, paradicsom, padlizsán esetében ez akár egy hónapnyi előnyt is jelenthet. Emellett jóval magasabb termésátlagokat eredményez, az idény végéig akár másfélszer-kétszer annyi termést is hozhat, mint például azok a paprika- és paradicsombokrok, amelyeket fejlett cserepes palántáról ültettek.
Termesszünk a balkonon
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a cserepes palánta talaja nedves legyen, és válasszunk egészséges, jó állapotú palántákat, amelyeknek nincsenek sérülései vagy betegség jelei. Nem csak a kertben, de balkonon is kiválóan lehet nevelni. Olyan helyre tegyük, ahol a palánták elegendő napfényt kapnak, ugyanakkor érdemes őket védeni a délutáni erős napsugárzástól.
Forrás: Fanny magazin