RETRO RÁDIÓ

Karácsonykor ne dobd el a narancs héját, őrület mire használhatod

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 12. 06. 06:15

Javában készülődsz az ünnepekre? Karácsony már az ajtón kopogtat. Ne dobd el a narancs és a citrom héját sem, használd fel, nem bánod meg. Isteni illat lesz a lakásban. Mutatunk néhány ötletet.

Ünnepekkor gyakran marad egy halom narancshéj. A karácsonyi készülődés alatt ne dob ki a szemetesbe. Használd dekorációnak, vagy az ünnepi asztalra is teheted. Isteni illatot áraszt majd. Mutatjuk az ötleteket.

Karácsony-narancshéj,dekorációGreat,Idea,Of,Festive,Activity,For,Kids,,Zero,Waste,Handmade
Karácsonyi dekoráció narancshéjból- Fotó: JoannaTkaczuk / shutterstock

Karácsonykor így hasznosítsd a narancshéjat

Illatos díszek: 

A megpucolt narancs héjából ünnepi díszeket készíthetsz. Süteményformákkal szaggasd ki ünnepi formákat (fenyőfa, csillagok) majd sütőben, alacsony hőfokon szárítsd őket ki. Madzagra fűzve tedd a karácsonyfára, vagy helyezd őket az ablakba. Esetleg az asztalt is díszítheted vele. 

Illatosító:

Fantasztikus hangulatot áraszt, és kellemes illatot ad az ünnepek alatt, ha a szárított narancshéj darabkákat fahéjrúddal, szegfűszeggel és ánizscsillaggal összekeverve illatosítót készítesz. Helyezd őket egy üveggömbbe, vagy kis tálba és tedd a lakásba dekorációnak. 

Adventi koszorúra:

Adventi koszorúra helyezve is ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba, de asztali dísznek a gyertya köré is nagyon jó megoldás.

Készíts belőle rózsát:

Ha a narancs héját spirálisan fejted le, akkor tekerd fel kis rózsa formába. Szuperül mutat majd az asztalon, de ajtódísznek is alkalmazhatod. 

+ tipp:

Készíts kandírozott narancshéjat!

Candied,Orange,Peel,In,Sugar,Is,A,Favorite,Christmas,Treat
narancshéj
Fotó: sherlesi /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • narancs ( vastag hájú )
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl víz

Így készítsd el:

  1. Tisztítsd le a narancsot alaposan kívülről, (citromból is meg lehet csinálni). Töröld szárazra, és éles késsel vágd le a héjukat. Majd 1-2 mm hosszúságú csíkokra szeleteld fel.
  2. Egy kis edénybe tegyél 1 dl vizet és 15 dkg cukrot, majd mehet bele a narancshéj. Forrald lassú tűzön 1 órán át fedő alatt. 
  3. A narancshéj megpuhul és elveszti kesernyés ízét.
  4. Majd szűrd le, és szárítsd meg papírtörlőn és cukorban forgasd meg.
  5. Sütikhez, krémekhez használhatod, és a hűtőben zárható befőttes üvegben tudod tárolni is.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.