FAZÉK

Ma van a palacsinta világnapja: mutatjuk, hogy palacsintáznak a világ más tájain

A palacsinta lehet lekváros, túrós, kakaós, így szeretjük mi magyarok. A Palacsinta Világnapján az általunk kevéssé ismert változatokat mutatjuk meg.

Palacsintát a világon mindenhol esznek, ez az a desszert, amit mindenki szeret. De mi ez a felhajtás körülötte, miért kapott akkora figyelmet ez az egyszerű desszert, hogy a Palacsinta Világnapja fedőnév alatt nemzetközi ünnepe legyen?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Palacsinta történelem

A húsvét előtti nagyböjt a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznappal, a Hamvazószerdával kezdődik. Voltaképpen ez a húsvét előtti 46. nap, mivel az ebbe az időszakba eső hat vasárnap nem része a böjtnek. A Hamvazó szerda előtti napot nevezik Húshagyó Keddnek, franciául Mardi Gras-nak, azaz kövér keddnek, az angolszász világban pedig Pancake Day-nek, a palacsinta napjának. Ekkorra esik a híres New Orleans-i karnevál, és ilyenkor szokott lenni a velencei karnevál utolsó napja is. Az emberek a böjt előtt még egyszer kimulatják magukat, és elbúcsúztatják a telet.

 

Palacsintás dőzsölés

Palacsinta 01

Fotó: Pixabay.com

Az angolszász világban a nagyböjt előtti utolsó „bőséges” napon már az 1400-as évektől tartottak palacsintás napot, így fogyasztották el a háztartásban található tojást és zsírt, amelyeknek a böjtös étrendben utána nem volt helye. Sok helyütt rendeznek ilyenkor palacsintás futóversenyeket, amelyeken a vicces öltözetű résztvevők palacsintasütővel a kezükben futnak, és közben feldobva meg is forgatják a palacsintát. De előfordul az is, hogy a legfinomabb palacsinta vagy palacsintatöltelék címéért vetélkedtek.

4 hozzávalóból készül

Ezt az egyszerű ételt a világ szinte minden országában ismerik, és hozzávalói is szinte egyformák: lisztből, tojásból, tejből és sütőporból, esetleg élesztőből áll az édes vagy sós palacsinta, amelyet a legkülönlegesebb finomságokkal töltenek meg.

Venezuela és Kolumbia: sajt, hús és zöldség

Venezuelában és Kolumbiában például sajtot, húst, zöldségeket tesznek az összehajtott palacsinta közepébe, és így sütik addig, amíg a sajt meg nem olvad – a finomság cachapas névre hallgat.

Korea: savanyított zöldséges

Koreában viszont a fűszeres savanyú káposztához hasonló kimchit és apróra vágott hagymát kevernek a tésztájába.

Japán: káposztás és babos

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Chibi's Kitchen (@thechibiskitchen) által megosztott bejegyzés

A szigetországban is káposztával szeretik a palacsintát, de olyan változata is van, ahol két réteg vastag, amerikai jellegű palacsinta-közé polipot vagy adzuki-babból készített, pikánsra fűszerezett tölteléket tesznek.

Kína: sós és hagymás

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Carmen (@roseinutopia) által megosztott bejegyzés

A kínai sós-hagymás változatot olajban sütik ki, így jobban hasonlít a mi lángosunkhoz, mint az itthon ismert palacsintához.

Oroszország: tejföl, kaviár és lazac

Az orosz blini-t tejföllel, kaviárral, füstölt lazaccal fogyasztják.

Palacsinta 02

Oroszországban blini néven ismerik
Fotó: Pixabay.com

 

Franciaország: csokikrém, de lehet sajt is

A francia crépes már jobban hasonlít a mi palacsintánkhoz. Leginkább csak a méretében és a hajtogatásában különbözik tőle. Édes és sós-sajtos töltelékkel ugyanúgy eszik, vagyis megy hozzá a csokoládékrém, és a párolt zöldség is.

Francia crépes

Fotó: Pixabay.com

Amerika: juharszirup és sok cukor

Az amerikaiak apró, sütőporral „felfújt”, édes palacsintákat esznek, a leggyakrabban juharsziruppal vagy lekvárral.

Palacsinta – amerikai

Fotó: Pixabay.com

Az angolok az általunk is ismert, vékony palacsintát eszik édes sziruppal, esetleg citromlével és cukorral.

Hollandia: legyen nagy és jó vastag

A hollandok viszont nagy serpenyőben vagy négyszögletes tepsiben sütik ki a sűrű tésztájú, vastag palacsintát, amelyet azután szeletekre vágnak, és cukorral, lekvárral, bogyós gyümölcsökkel fogyasztanak.

Holland serpenyős, édes palacsinta (pannekoeken)

Holland pannekoeken

Fotó: Unsplash.com

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb tojás
  • 2/3 csésze tej
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál vaníliakivonat vagy egy zacskó vaníliás cukor
  • fél csésze liszt
  • egy evőkanál vaj
  • a tetejére: porcukor, vaj, citromlé, lekvár, friss gyümölcs vagy juharszirup

Így készítsd el:

  1. Egy nagyobb tepsit vagy serpenyőt tegyél a sütő középső rácsára, majd melegítsd fel sütőt 230 Celsius-fokra.
  2. Egy nagy tálban verd habosra a tojásokat. Add hozzá a tejet, a cukrot, a sót és a vaníliát, majd keverd őket simára.
  3. Kanalanként keverd hozzá a lisztet, és amikor sima a tészta, tedd féle 4-5 percre.
  4. Óvatosan vedd ki a serpenyőt a sütőből (vigyázz, meg ne égesd a kezed!), tedd bele a vajat, és várd meg, amíg elolvad. Óvatosan forgasd körbe a serpenyőt, hogy az olvasztott vaj teljesen bevonja.
  5. Öntsd a tésztát a forró serpenyőbe, és tedd vissza a sütőbe.
  6. Süsd 15 percig. Akkor jó, ha a palacsinta oldala kissé felpúposodott, és az egész palacsinta aranysárgára sült.
  7. Vedd ki a sütőből a serpenyőt, és egy spatulával lazítsd fel a szélét. Vágd szeletekre, és tedd a szeleteket tányérra, majd szórd meg őket porcukorral, és ízlés szerint tegyél rá gyümölcsöt, lekvárt, vajat, vagy akár tejszínhabot. Még forrón fogyaszd el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?