FAZÉK

Karácsonyi palacsinta! Ez lett minden gyerek kedvence

Valami finom és különleges reggelit szeretnél karácsonykor? Süss mézeskalácsos palacsintát. A családod egyszerûen imádni fogja. Ez nem egy szokványos reggeli. A jellegzetes fûszer illata betölti a lakást.
  • Szerző: ripost

Ha idén nem sütöttél mézeskalácsot, akkor is bepótolhatod egy gyorsan elkészíthető mézeskalácsos palacsintával, hogy a finom fűszeres illat segítsen ráhangolódni az ünnepre. Tésztája a hagyományos palacsintareceptekhez hasonlóan készül, csak fűszerezésében, állagában hasonlít a mézeskalácshoz. A formája lehet palacsinta, vagy mézeskalács figura is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 nagy tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 2 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • fél citrom reszelt héja
  • fahéjas porcukor, méz, gyümölcslekvár, kevés megtört dió

Elkészítés:

Verd fel habosra a tojást egy edényben. Továbbra is kevergetve, add hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat, az olajat, a sót, a sütőport vagy szódabikarbónát, a mézes fűszerkeveréket, végül apránként a lisztet. Tedd félre, hagyd állni legalább 15 percet.

Ha palacsintát szeretnél, elég a palacsintasütő. A forró, olajozott serpenyőbe öntsd bele a tésztát és süsd meg mindkét oldalát. Érdemes néhány szem durván tört dióval megszórni és mézzel megcsurgatva tálalni.

Ha formákba szeretnéd, vedd elő a mézeskalács figurákat. A belsejét olajozd ki. Tedd a serpenyőbe és öntsd bele a tésztát. A palacsintasütéshez hasonlóan süsd néhány percig közepes lángon, majd óvatosan vedd el a formát és fordítsd meg. Süsd meg a másik oldalt is. Hagyd hűlni, mert csak akkor tudod kiszedni a formából. Gyümölcszselével vagy fahéjas porcukorral kínáld.