Létrehozva: 2020.08.11.

Így tedd el a szilvát télire: Ez a módszer ingyenes, ne fogyaszd a drága áramot!

Van egy nagyobb adag szilvád, de nincs kedved lekvárt főzni? Megértjük, hiszen a melegben senkinek nincs kedve órákig a tűzhely mellett állni. De épp a kánikula segít, hogy egy fillér ráfordítás nélkül legyen mindig kéznél télen is ez a finom gyümölcs.

Szerző Horváth Gabi

Szilvától roskadozik a fád? Vagy hozzájutottál néhány kiló szilvához? Nagy dilemma, mi legyen vele, hogy készítsd el télire úgy, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a tartósítást... A megoldás: egyszerűen aszald meg a gyümölcsöt a napon! Kíméletes eljárás és egy filléredbe sem kerül!

Fotó: Pixabay.com

Nem kell aszalógépet használnod, de még a sütőt sem kell bekapcsolnod: egy-két forró, kánikulai napra van csak szükséged, hogy magától elkészüljön a finom aszalt szilva. És persze kell hozzá egy olyan hely, ahová tartósan is odasüt a nap, például egy nagyobb terasz, egy kerti asztal, vagy a tető.

 

Ez utóbbi még jobb, hiszen ha felforrósodik a napon, alulról is süti a szilvát. Ha nem terveztek programot a hét végére, az autó tetejét vagy a motorháztetőt is hasznosíthatod, ha már úgyis olyan forró, hogy a tojás is megsülne rajta.

FONTOS! Először is, nézd meg az időjárás jelentést: két olyan napon végezd az aszalást, amikor tartós kánikula várható. 30 fok körüli hőmérséklet szükséges!

 

1. A megmosott szilvákat magozd ki, és hajtsd szét őket, hogy minél nagyobb felületen érje őket a szárító napfény, és minél hamarabb elpárologjon belőlük a nedvesség.

2. A széthajtott fél szilvákat vagy a szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsikre, tálcákra, egymás mellé, és egyszerűen hagyd száradni reggeltől estig.

3. Finom géz anyagot végigfektethetsz rajtuk, hogy ne érje a por a gyümölcsöt, és ne szálljanak rá a darazsak.

4. A száradófélben levő szilvát ne hagyd kint éjszakára mert az éjjeli harmat visszanedvesíti a gyümölcsdarabokat. Inkább vidd be őket erre az időre a konyhában, majd másnap reggel ismét teregesd szét a gyümölcsöt a napon.

5. Másnap reggel újra tedd ki tűző napra a szilvát! Nagy melegben két nap elég lehet ahhoz, hogy a friss szilva finom, húsos aszalt szilvává száradjon.

 

6. A kész aszalt szilvát tedd kisebb adagokban celofántasakba és a hűtőben tárold, nehogy megromoljon, vagy ostrom alá vegyék a kukacok. Ugyanezzel a módszerrel a is megaszalhatod, ha épp abból akad otthon egy nagyobb adag.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vízhordó melltartó, öngyújtós parfüm, és a nagymellű felszolgálók légitársasága - ez mind igaz

borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

vg.hu

Belefojtották a szót Orbán Viktorba Brüsszelben: tele vannak a belga lapok a botránnyal – de fordulat jöhet az ügyben

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet