FAZÉK

A profik így hámoznak fokhagymát: kipróbáltunk 5 szuper trükköt

Lefogadnánk, hogy a legtöbben gyűlölnek fokhagymát pucolni! Pedig vékony héját egyszerűen is lehet szedni. Kipróbáltuk a legjobb internetes trükköket.

A fokhagyma száraz, papírszerű héját nem könnyű eltávolítani. A legtöbb háziasszony számára ez az egyik legidegtépőbb konyhai eljárás: lassú, kényelmetlen, pepecselős, és még a kezed is fokhagymaszagú lesz tőle. Vajon meg lehet valahogyan gyorsítani a folyamatot? Beválnak az internet legjobbnak ígért trükkjei? Megmutatjuk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fokhagyma 02

Így jön le könnyen a vékony, száraz héj a gerezdről (Fotó: Pixabay.com)

Fokhagyma a forró vízben

Az alapelv egyszerű: ha a fokhagyma egy percig forró vízben ázik, a héja megpuhul annyira, hogy utána könnyű legyen leszedni. Egyes hobbiszakácsok szerint szinte lecsúszik a gerezd oldaláról. A módszer a gyakorlatban is beválik, ám időt nemigen takarítasz meg vele, mert hámozás előtt először a vizet kell felforralnod, majd meg kell várnod, amíg a fokhagyma kicsit lehűl, hogy ne égesd meg vele az ujjadat. Akkor lehet jó ez a módszer, ha egyszerre sok fokhagymát kell hámoznod, például fokhagyma-krémlevest készítesz.

Rázd meg!

Fogj egy tálkát, tedd bele a fokhagymát, majd tegyél rá egy másik tálkát, és rázd, mint a karibi zenészek a rumbatököt. Elvileg tisztán kell kivenned belőle a fokhagyma-gerezdet. Ez a módszer kicsit fárasztó, de meglepő módon mégis szinte tökéletesen működik. Egyetlen dologra kell vigyáznod: tekerd körbe egy törölközővel a két tálkát, nehogy szétcsússzanak rázás közben. Vagy ami még egyszerűbb: használj olyan edényt, amelyiknek van teteje.

Fokhagyma 01

Vajon melyik a legjobb módszer? (Fotó: Pixabay.com)

Az összenyomott fokhagyma módszere

A legismertebb trükk, amelyet szinte minden háztartásban használnak. Tedd a fokhagymagerezdet a vágódeszkára, és egy kés széles, lapos pengéjével nyomd össze. A módszer működik, a héj könnyen lejön, de a fokhagyma sokszor annyira összenyomódik, hogy ha egészben kellene beletenned az ételbe a gerezdet, már nem igazán lesz jó.

Repeszd meg az ujjaid között!

Ehhez a módszerhez nem kell semmilyen extra eszköz. Egyszerűen csípd a hüvelyk- és mutatóujjad közé a gerezdet, és nyomd össze addig, amíg a héj nem roppan meg. Ezután könnyen lejön a héja, bár néha több darabra válik szét. Egyszerű, és a gerezd fokhagyma is egyben marad.

Görgesd a tenyeredben!

Fogj egy gerezd fokhagymát, és görgesd nagyjából egy percig erőteljesen a két tenyered között. Egyes szakácsiskolákban is tanítják ezt az eljárást, mégsem tökéletes. A fokhagyma fájdalmasan meggyötri a tenyeredet, és nem is mindig jön le a héja ezzel a módszerrel.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?