FAZÉK

Szuper trükkök! Így tisztítsd meg a serpenyőt a leégett ételtől!

Még a legrutinosabb háziasszonyokkal is előfordul, hogy odaégetik az ételt. Bosszantó, amikor a serpenyő aljáról le kell vakargatni az odaégett zöldség, hús, vagy mártás maradványait. Néhány egyszerű trükkel azonban újjávarázsolhatod az edényedet.
címkék:
  • Szerző:

 

Bizonyára mindenkivel előfordult már az a konyhai baleset, hogy odaégette az ételt. Amellett, hogy az ebéd, vagy a vacsora a kukában landol, bosszúságot okoz az is, hogy a serpenyőből, edényből, hogyan távolítsuk el az odakozmált réteget. Sokszor nem segítenek a legjobb tisztítószerek, eszközök sem. Cikkünkben 2 olyan szuper, egyszerű trükköt mutatunk, amit érdemes kipróbálni.

Forralt víz
A forralt vizes módszer akkor működik igazán, ha nem vastag az odaégett réteg.
1. Első lépésként amennyire tudod, kapard ki az edényből a leégett ételt.
2. Helyezd vissza a tűzhelyre az edényt, öntsél bele vizet és forrald fel.
3. Ha felforrt a víz, akkor egy szilikon spatula, vagy fakanál segítségével kezd el kapargatni az odaégett réteget, amely szép lassan elválik majd a seprenyő aljáról. Ha szükséges forrald fel még egyszer a vizet.
4. Ha úgy látod, hogy sikerült felkaparni az odaégett ételt az edény aljáról, akkor öntsd ki a vizet és mosd el az edényt tisztítószerrel és olyan lesz, mint új korában.


Szódabikarbóna és ecet
Nagymamáink nem véletlenül esküdnek erre a „tisztítószerre”. Szódabikarbónával[1] és ecettel még a legmakacsabb szennyeződéseket is el lehet távolítani. Ha nem volt időd azonnal megtisztítani a serpenyőt a leégett ételtől, akkor ezt a módszert vesd be!

1. Az edény aljára szórj szódabikarbónát, ügyelj arra, hogy az egész „égési területet” befedje a szódabikarbóna!
2. Adjál hozzá ecetet, ne ijedj meg, pezsegni fog, majd önts rá egy pohár forró vizet és hagyd így állni néhány órán keresztül, majd mosd el!
3. Ha a serpenyő alján még ezek után is maradt szennyeződés, akkor tegyük a tűzhelyre, forraljunk benne vizet és ecetet és egy spatula segítségével távolítsuk el a piszkot.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?