Létrehozva: 2016.08.19.

Elképesztő szilvásgombóc-trükk! Ezt sose gondoltad volna!

Bendegúz óta tudjuk, hogy a szilvás gombóc lehet akár olyan kemény is, mint egy katonai gumilövedék. Néhány ügyes praktikával azonban tökéletes állagú és szuper finom gombócod lehet.

Szilvásgombóc-ügyben augusztus vége, szeptember eleje a magyar főszezon. Biztos minden családban van jól bejáratott szilvás gombóc recept, de talán jól jön néhány kipróbált trükk, amitől tényleg tökéletes lesz ez a feledhetetlen nyár végi finomság.

Ha igazi gombócot akarsz enni, felejtsd el a diétát! A gombócba bizony krumpli és a fehér liszt kell!

1. A gombóc tésztájához mindig fehér héjú krumplit használj! A hagyományos krumplinyomóval áttört burgonyához 1/3 mennyiségű lisztet használj. Például: 1,5 kg krumpli, 1/2 kg liszt, 2 tojás, pici só. Cukor a tésztába nem kell, de ha gondolod, tehetsz hozzá 1 evőkanállal.


2. A tésztát szép vékonyra nyújtsd, bőven lisztezd közben, hogy ne ragadjon. 2-3 mm-nél ne legyen vastagabb. Kb. 10-10 cm-es négyzetekre vágd, ezek közepére magtalanított kisméretű szilvát tegyél. A szilvák közepére 1-1 mk. fahéjas cukrot szórj.

3. Így könnyen tudsz gombócokat formálni.

4. Mindig lobogó forró vízben főzd a gombócokat, de egyszerre 5-nél ne tegyél többet a fazékba. Így kevésbé sérülnek. Ha feljöttek a víz színére a gombócok, ne vedd ki őket azonnal, néhány másodpercig még puhuljanak.

A vékony tésztában hamar megfő a szilva és illatos puha elegyet alkot a fahéjas cukorral!

Ha gondosan dolgozol, egy gombóc sem durran ki!

5. A kifőtt gombócokat ne a prézlire szedd, hanem egy hideg vízzel teli tálba! Hagyd, hogy így hűljenek addig, míg a következő adag kifő. Persze annyi gombócot, amennyit hirtelen megesztek, nem kell visszahűteni!

6. A lehűtött gombócokat lecsepegtetés után óvatosan pakold át egy lapos tálra. De nem a prézlire!

Ha így, csupaszon, hempergetés nélkül állnak a gombócok fogyasztásig, szinte biztos nem durrannak szét!

7. Most jön az attrakció! A prézli! Valószínűleg te is úgy csináltad eddig, hogy kevés olajon vagy vajon pirítottál sok prézlit. (Használj vajat, sokkal, de sokkal finomabb úgy!) De ami a lényeg: kellemesebb lesz a végeredmény fordítva! Sok vajon piríts kevés prézlit!

A prézli beszívja a zsiradékot, de ahogy pirul, inkább olyan, mint egy rotyogó pép, nem morzsalékszerű!

8. A gombócokat frissen forrón forgasd morzsába - de csak annyit, amennyit megesztek. A későbbi étkezések alkalmával mindig frissen forgasd morzsába a korábban kifőzött gombócokat. Előtte a még csupasz gombócokat mikróban melegítsd meg.

Csodálatos illatú, illetve tökéletes állagú lesz így a gombóc, és MINDIG ropogós a bundája. De a legjobb, hogy szinte soha sem pukkan ki - pedig vékony a tésztája!

Tökéletes és isteni finom!

Fahéjas cukorral kínáld!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk