FAZÉK

Így fagyaszd le a cukkinit télre

Most ontja a kert a cukkinit; érdemes belőle eltenni télire! Nem muszáj mindet befőzni; megőrizheted a friss ízeket, ha a fagyasztóba teszed el. Mutatjuk, hogyan csináld!
  • Szerző:

A cukkini fagyasztása mindenkiben felmerül, akinek van néhány tő a kertjében, hiszen ez a zöldség valósággal ontja a termést, nem győzi az ember feldolgozni. Sokan azonban azért nem teszik el a fagyasztóba, mert tartanak tőle, hogy amikor kiolvasztják, löttyedt és használhatatlan lesz. A cukkini fagyasztásának megvannak a maga trükkjei; többek között az, hogyan kerülheted el, hogy rossz állaga legyen, amikor fel szeretnéd használni. Ha ezeket betartod, rendkívül sokoldalúan tudod tartósítani ezt a friss nyári zöldséget a fagyasztóban; mutatjuk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

A háziasszonyok körében a legnépszerűbb fagyasztási módszer ugyanaz, mint a gyalult töké: reszeld le nagylyukú reszelőn a cukkinit, majd enyhén sózd be, és hagyd állni egy picit. Erre azért van szükség, mert a cél az, hogy a fagyasztás előtt minél több vizet veszítsen a zöldség. Ha már levet eresztett, alaposan nyomkodd ki; végül tedd zacskóba, és fagyaszd le. Tehetsz még fagyasztás előtt egy kevés kaprot a zacskóba, ha tökfőzeléket szeretnél belőle készíteni.

Fotó: Shutterstock

De a reszelt és fagyasztott cukkinit még rengetegféleképpen felhasználhatod, ha nem teszel hozzá kaprot: készülhet belőle tócsni, cukkinifasírt vagy cukkinis szendvicskrém is.

Fotó: Shutterstock

A cukkini fagyasztása nem csupán reszelve történhet: vágd karikákra, tedd tálcára, és úgy told be a fagyasztóba. Ha megfagyott, utána tedd zacskóba. Ha így jársz el, nem ragadnak össze a zacskóban, és ki tudsz venni pár darabot, ha például pörköltet szeretnél ízesíteni vele. Ugyanígy, tálcán fagyaszd le, ha bepanírozva, rántott cukkininek szeretnéd eltenni.

Fotó: Shutterstock

Ha nagyobb darabokban teszed a fagyasztóba a cukkinit, fontos, hogy ne engedd ki használat előtt; fagyottan kezdd el főzni vagy sütni, így olyan lesz, mint a friss.

Fotó: Shutterstock

Mások előre dolgoznak, és elkészítik a fasírt-masszát vagy a tócsni tésztáját, és úgy fagyasztják le a cukkinit; ezzel rengeteg időt spórolhatsz később, hiszen csak ki kell venned a kész alapanyagot a hűtőből, és rádobni a tűzhelyre. Így télen is isteni, friss cukkinis ételeket tehetsz az asztalra!

Fotó: Shutterstock

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?