1 hónapja

Zseniális ötlet, erre is használhatod a lehullott almát

Nincs is jobb a saját termésű almánál; már kezdenek érni a friss gyümölcsök a fákon. Ha nem tudod, mihez kezdj a lehullott almákkal, mutatunk egy egészséges trükköt!

Ahogy érni kezd az alma, rögtön van is a földön jó néhány hullott gyümölcs, hiszen a fa saját maga is ritkítja a termést, de pusztán attól is lehullhat, hogy nincs idő rögtön leszedni. A legtöbben a komposztba teszik a lehullott almát, de érdemes inkább külön összegyűjteni, és házi almaecetet készíteni belőle.

Fotó: Pixabay.com

Igazi csodaszer

Érdemes mindig tartani otthon almaecetet, hiszen nem csupán finom az íze, de rendkívül egészséges is. Rengeteg pektin, béta-karotin, valamint enzimek, aminosavak és kálium található benne. A diétázók imádják, hiszen köztudott a zsírégető hatása, ízületi panaszok esetén pedig érdemes mézzel keverve, szörpként fogyasztani, hiszen enyhíti a gyulladásokat. Méregtelenítésre is használható, hiszen serkenti az anyagcserét.

Fotó: Pixabay.com

Így készíts otthon almaecetet!

Hozzávalók:

  • 2 kg hullott alma
  • 20 dkg méz vagy cukor
  • 2 liter víz
  • 1 db ötliteres befőttesüveg
Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Gyűjtsd össze a lehullott almákat; fontos, hogy épek legyenek, ami már rothadásnak indult, azt ne használd fel. Alaposan mosd meg őket, majd vágd ki a rossz részeket. Ezután héjjal, csutkával együtt vágd őket minél kisebb darabokra.
  • Tedd a darabolt almát a befőttes üvegbe, add hozzá a mézet vagy cukrot, és öntsd rá a felforralt, majd visszahűtött vizet. Takard le egy vászonnal vagy gézdarabbal az üveget, és állítsd meleg, de árnyékos helyre. Az ecetkészítéshez a 25 Celsius fok az ideális. Mivel az erjedés alatt kellemetlen szaga van az ecetnek, olyan helyet válasz, ahol ez senkit nem zavar majd – ugyanis három hétig tart a folyamat.
  • A három hetes erjedés közben naponta meg kell kavarni az ecetet egy fakanállal. Ha letelt az idő, szűrd le a levet, majd töltsd újra az üvegbe, és kösd le. Most már hűvös helyen kell folytatni az erjesztést; ez lehet a pince, vagy a kamra is. 2-3 hétre van szüksége, hogy kész legyen, és ekkor már nem kell kevergetni. Pár nappal a szűrés után fehér, kocsonyás réteget láthatsz az ecet tetején; ez az ecetágy.
  • Ha letelt a 2-3 hét, fejtsd le az ecetet. Ezt úgy tudod megtenni, hogy félretolod az ecetágyat, és egy vékony csövet vezetsz a folyadékba. Tegyél egy másik edényt valamivel alacsonyabbra, mint a befőttes üveg, majd szívd meg a csövet, és várj, amíg a folyadék átmegy a másik edénybe.
  • Ezután töltheted üvegekbe. Lezárva, hűvös helyen kell tartani – de már fogyasztható a házi almaecet.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!