1 éve

Így tárold az almát, hogy egész télen friss maradjon

Megkezdődött az almaszüret, sok fán annyi a gyümölcs, hogy lehetetlenség mindet befőzni. De nem is kell: megfelelő tárolással egész télen friss almát ehet a család, mutatjuk a titkot!

Roskadásig vannak az almafák gyümölccsel, eljött a betakarítás ideje. Az alma tárolása télire nem tűnik túl bonyolultnak, mindössze ládába kell tenni, és levinni a pincébe. Azonban ez nem ennyire egyszerű; ha nem akarod az egész termést befőttnek eltenni, vagy lekvárt készíteni belőle, akkor a friss almákat úgy kell eltenned télire, hogy még véletlenül se romoljanak meg.

Ehhez pedig nem árt körültekintőnek lenni. Mutatjuk, hogyan a legtutibb az alma tárolása télire, és mire kell figyelned, hogy a hideg hónapokban is jusson friss gyümölcs az asztalra!

Egyszerűnek tűnik az alma tárolása télire, de valójában rengeteg mindenre oda kell figyelni (Fotó: pixabay.com)

Nem mindegy, mikor szüretelsz

A hullott alma alkalmatlan a téli tárolásra; ezeket minél hamarabb fel kell dolgozni
(Fotó: Shutterstock)

Hazánkban a legtöbb almafa szeptemberben, októberben ontja a bőséges termést; viszonylag ritka a nyári alma még a kiskertekben is. Míg fogyasztáshoz, süteményekhez a teljesen érett almákat kell leszedned, téli tároláshoz azokat kell kiválasztanod, amelyek még nem érettek meg teljesen. Az alma teljes beérése előtt egy héttel szedd le a tárolásra szánt gyümölcsöket; ha ezzel megvagy, jöhet a gondos válogatás.

Mindegyik legyen makulátlan

A hibás almák miatt gyorsan megromolhat az egész láda tartalma, alaposan ki kell válogatni a tárolásra szánt gyümölcsöt (Fotó: Pixabay.com)

A téli tárolásnál nagyon fontos, hogy egy apró folt, hiba sem lehet az almákon; ha egyetlen sérült darab bekerül a ládába, az a többire is rossz hatással lehet. Az enyhén sérülteket fel kell használni süteményekhez, vagy meg kell enni őket minél hamarabb. Ezekből is csak annyit szabad bevinni a lakásba, ami pár nap alatt el is fogy. Az alma megmosva, hűtőben tárolva sem áll el sokáig; mindig csak azt mosd meg, amelyiket éppen megeszed majd.

Kényes a hőmérsékletre és a párára

Figyelni kell a páratartalomra; és, ha szükséges, párásítani kell tárolóhelyiségben
(Fotó: pixabay.com)

A zöldségek és gyümölcsök közül az almát a legnehezebb tárolni: nem csupán a hőfokra, de páratartalomra is érzékeny. Csak egészséges, és mosatlan almákat szabad tárolásra eltenni. Az ideális hőfok 0-3 Celsius fok, a páratartalom pedig legyen legalább 90 százalék. Ha kevés a hely a pincében vagy garázsban, és ládában tárolod az almát, semmiképpen ne tegyél alájuk papírt, mert kiszívja a nedvességet. Hetente nézd át az almákat, és válogasd át őket; a rosszaktól pedig szabadulj meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!