RETRO RÁDIÓ

Így tárold az almát, hogy egész télen friss maradjon

Így tárold az almát, hogy egész télen friss maradjon
Létrehozva2021. 09. 17. 11:00

Megkezdődött az almaszüret, sok fán annyi a gyümölcs, hogy lehetetlenség mindet befőzni. De nem is kell: megfelelő tárolással egész télen friss almát ehet a család, mutatjuk a titkot!

Roskadásig vannak az almafák gyümölccsel, eljött a betakarítás ideje. Az alma tárolása télire nem tűnik túl bonyolultnak, mindössze ládába kell tenni, és levinni a pincébe. Azonban ez nem ennyire egyszerű; ha nem akarod az egész termést befőttnek eltenni, vagy lekvárt készíteni belőle, akkor a friss almákat úgy kell eltenned télire, hogy még véletlenül se romoljanak meg.

Ehhez pedig nem árt körültekintőnek lenni. Mutatjuk, hogyan a legtutibb az alma tárolása télire, és mire kell figyelned, hogy a hideg hónapokban is jusson friss gyümölcs az asztalra!

Egyszerűnek tűnik az alma tárolása télire, de valójában rengeteg mindenre oda kell figyelni (Fotó: pixabay.com)

Nem mindegy, mikor szüretelsz

A hullott alma alkalmatlan a téli tárolásra; ezeket minél hamarabb fel kell dolgozni
(Fotó: Shutterstock)

Hazánkban a legtöbb almafa szeptemberben, októberben ontja a bőséges termést; viszonylag ritka a nyári alma még a kiskertekben is. Míg fogyasztáshoz, süteményekhez a teljesen érett almákat kell leszedned, téli tároláshoz azokat kell kiválasztanod, amelyek még nem érettek meg teljesen. Az alma teljes beérése előtt egy héttel szedd le a tárolásra szánt gyümölcsöket; ha ezzel megvagy, jöhet a gondos válogatás.

Mindegyik legyen makulátlan

A hibás almák miatt gyorsan megromolhat az egész láda tartalma, alaposan ki kell válogatni a tárolásra szánt gyümölcsöt (Fotó: Pixabay.com)

A téli tárolásnál nagyon fontos, hogy egy apró folt, hiba sem lehet az almákon; ha egyetlen sérült darab bekerül a ládába, az a többire is rossz hatással lehet. Az enyhén sérülteket fel kell használni süteményekhez, vagy meg kell enni őket minél hamarabb. Ezekből is csak annyit szabad bevinni a lakásba, ami pár nap alatt el is fogy. Az alma megmosva, hűtőben tárolva sem áll el sokáig; mindig csak azt mosd meg, amelyiket éppen megeszed majd.

Kényes a hőmérsékletre és a párára

Figyelni kell a páratartalomra; és, ha szükséges, párásítani kell tárolóhelyiségben
(Fotó: pixabay.com)

A zöldségek és gyümölcsök közül az almát a legnehezebb tárolni: nem csupán a hőfokra, de páratartalomra is érzékeny. Csak egészséges, és mosatlan almákat szabad tárolásra eltenni. Az ideális hőfok 0-3 Celsius fok, a páratartalom pedig legyen legalább 90 százalék. Ha kevés a hely a pincében vagy garázsban, és ládában tárolod az almát, semmiképpen ne tegyél alájuk papírt, mert kiszívja a nedvességet. Hetente nézd át az almákat, és válogasd át őket; a rosszaktól pedig szabadulj meg.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.