FAZÉK

Íme, az őszi sütik királynője: Fantasztikus almáspite-tortát készített a szabolcsi háziasszony

Új dimenzióba került a magyarok kedvenc almás süteménye. A látványa is pazar, de ahogy az illatos fahéjas-almás tölteléket rejtő omlós tészta elolvad a szádban, az egyenesen mennyei. Mutatjuk a receptet!
címkék:
  • Szerző:

Berobbant az almaszezon, ilyenkor a legfinomabb ez az illatos, omlós sütemény! Baráthné Éva almáspite-torta receptje mindent visz idén: a látvány annyira mesés, hogy az emberben felmerül, kinek van szíve felvágni ezt a pompás süteményt? A látszat csal, az aprólékos díszítés ellenére sem bonyolult az almáspite-torta elkészítése, bátran vágj bele te is! Az biztos, hogy a család imádni fogja, és még azok is repetát követelnek majd, akik egyébként nincsenek odáig az almáért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Baráthné Éva

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg tisztított alma – A szabolcsi jonatán a legfinomabb!
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2 citrom leve
  • 1 db tojássárgája

Almaturmix 02

Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Szitáld át a lisztet, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot, majd alaposan dolgozd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót, és tedd őket a hűtőbe arra az időre, míg a töltelék elkészül és kihűl.
  • Reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Hagyd állni egy kicsit, majd alaposan nyomkodd ki; de tegyél félre fél deci almalevet.

Fotó: Shutterstock

  • Egy nagyobb lábasban tedd fel a cukrot, és pirítsd közepes lángon aranybarnára. Add hozzá a kinyomkodott almát, majd öntsd rá a második citrom levét és add hozzá a fahéjat. A fél deci almalében keverd el csomómentesen a pudingport, majd add az almához. Éppen csak forgasd össze őket, majd vedd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
  • Vedd elő a tésztát a hűtőből; a nagyobb cipót körülbelül 38 centis koronggá nyújtsd, és tedd egy pitesütőbe; igazítsd az oldalához a tésztát, hogy felvegye a formát. Szurkáld meg villával jó sűrűn az alját, és szórd rá a diót.

Fotó: Pixabay.com

  • Egyenletesen terítsd el rajta a kihűlt tölteléket. Ezután a kisebb tésztacipóból készíts két centis csíkokat; ezekkel rácsozd be a pite tetejét. Ekkor dekorálhatod is; Baráthné Éva sütikiszúróval és rácsozóval díszítette a pitetorta tetejét.

Fotó: Baráthné Éva

  • Kend meg a felvert tojássárgájával a pite tetejét, majd tedd 190 Celsius-fokos, előmelegített sütőbe. Körülbelül 45 perc alatt készül el; akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára pirult. Ezután nincs más dolgod, mint tálalni, és bezsebelni az elismerést.

Fotó: Baráthné Éva

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?