tóth gabi
Illatáért, virágjából kinyerhető nemes olajáért évezredek óta termesztik és nemesítik a rózsát. Az eltérő színű változatok mindegyikére igaz, hogy virágjuk ehető.
Mára az is bebizonyosodott, hogy a szirmokban rejlő hatóanyagok nem csak csábítóak, de egészségesek is: általános vértisztítóként, fertőtlenítőként, sebösszehúzóként és gyulladáscsökkentőként működnek és jótékonyan támogatják az emésztést. De a rózsa nem csak az egészségünkre gyakorol közvetlen pozitív hatást, hiszen illata nyugtatja a lelket és csitítja az idegeket is. Talán mindez épp elég érv ahhoz, hogy ne csak gyönyörködjünk e fantasztikus virágokban!
Ha azonos időben virágzó rózsatöveink vannak, érdemes nyáron akár többször is szüretelni a szirmokat, így egyszerre nagyobb mennyiséget is nyerhetünk - fél liter már annak számít - ezt érdemes feldolgozni. Ha csak néhány fej áll rendelkezésre, folyamatosan csipkedjük a szirmokat, akkor marad a szárítás, kandírozás, a fagyasztás vagy a frissen fogyasztás.
A friss szirmok íze színtől és változattól függően eltérő lehet, de mindegyikben felfedezhető a kesernyés, a savanykás, a fanyar és az édes vonulat. Miután lenyeltük, édes utóíz marad a szánkban.
A rózsaszirom felhasználásának tényleg csak fantáziánk szab határt. Érdemes persze elsősorban édességben gondolkodni. Válhat belőle tortadísz, kandírozott sziromropogós, lekvár vagy szörp, még izgalmasabb, ha frissen salátába, rizsbe, vagy húsok mellé kerül. Lehet koktélok, nyári italok fenséges dísze, még izgalmasabb, ha jégkockába fagyasztjuk.
Fontos:
Konyhai feldolgozásra csak saját rózsát használjunk, mert a termesztett virágokat permetezik!
Tegyünk egy tálba porcukrot, egy másikban keverjünk simára 2 tojássárgáját. Egy ecset segítségével kenjük be a sziromlevelek mindkét oldalát tojássárgájával, majd a szirmokat forgassuk porcukorba, végül sütőpapírra fektetve hagyjuk megszáradni őket.
Töltsünk félig egy kisebb lekváros üveget jojoba vagy mandulaolajjal, de étolaj is megfelel. Tegyük tele az üveget friss rózsaszirmokkal. Végül a levegős részt töltsük fel olajjal, érdemes 1-2 csepp E-vitamint is hozzáadni, majd az illatos olajat egy hét után szűrjük le. Tároljuk sötét üvegben hideg helyen. Használhatjuk a testápolónkba keverve, rugalmassá teszi a bőrt, enyhíti a pattanásokat és az ekcémás tüneteket. Fejfájás vagy alvászavar esetén is bevethetjük, csepegtessünk pár csepp rózsaolajat a párnára, vagy tegyük párologtatóba, így éjszaka biztos nyugodtan alszunk.
Hozzávalók:
1 kg alma
½ kg rózsaszirom
20 dkg cukor
1 citrom leve
lekvárzselésítő (arányos mennyiségű)
A hámozott és kimagozott almát 1 dl vízzel pépesre főzzük, lehúzzuk a tűzről. A masszában elkeverjük a rózsaszirom felét, 1-2 órán keresztül áztatjuk. Újra feltesszük a tűzre a lábost, hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, majd belekeverjük a maradék rózsaszirmot. Néhány percig kevergetés mellett forraljuk, majd belekeverjük a zselésítőt és üvegekbe töltjük. Fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyjuk kihűlni.
Egész nyáron gyűjthetjük a szirmokat, de ugyanígy az elnyílott virág magházát is, hiszen az csupa-csupa C- vitamin. Az alaposan kiszárított növényrészeket üvegben tároljuk. Így használjuk: forrázunk le egy teáskanálnyi szárított rózsaszirmot és magházat, majd két perc után szűrjük le. Hasonlóképpen egészséges, mint a csipkebogyótea!
Készítsünk a már megszokott módon vaníliás muffinokat, de a tésztába sütés előtt keverjünk egy marék rózsaszirmot. A kész muffinokat kenjük meg cukormázzal (3 evőkanál porcukor 1 citrom levével felforralva) és erre ültessünk egy-egy tetszetős sziromlevelet.
A rózsaszirmok kiszárítás után még hetekig őrzik illatukat, érdemes kihasználnunk. Tömjünk meg egy leselejtezett zoknit száraz rózsaszirommal, majd csomózzuk el a szárát, hogy ne hulljon ki a töltelék. Tegyük illatosítónkat a szekrénybe a ruhák közé, de a kocsiban is jó helye lehet.