MEDICINA

Zse­ni­á­lis trükk: soha többé nem le­szel fe­le­dé­keny

Sze­ret­nél min­den fon­tos ap­ró­ságra em­lé­kezni? Van egy remek trük­künk: azzal ta­nul­hatsz a leg­job­ban, ha má­so­kat ta­ní­tasz!

Egy új kutatás szerint azok a diákok, akik az új információt megtanulásuk után azonnal elismételték másoknak, sokkal jobban emlékeztek a tanultakra, mint azok, akik csak magukban igyekeztek rögzíteni a tananyagot.

A texasi kutatók azt vizsgálták, hogyan lehet minél jobban növelni annak esélyét, hogy az ember a legapróbb részletekre is emlékezzen. 20 egyetemistából álló csoportokon végeztek el három különféle kísérletet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az első csoportnak rövid filmklipeket mutattak, majd megkérték őket, hogy idézzenek fel belőlük bizonyos részleteket – bizonyos idővel (pár órával, vagy akár 7 nappal) a film megnézése után. Nem meglepő, hogy a résztvevők annál több részletet felejtettek el, minél több idő telt el a film megnézése után.

Fotó: Pinterest

A második kísérletben a filmklipek megnézése előtt a diákok kaptak valamilyen információt, amelybe kapaszkodni lehetett: például egy képet a filmből, vagy a film címét. Ezek a résztvevők az első csoport tagjaihoz hasonlóan nagy vonalakban emlékeztek a sztorira, ám a részletek, például színek, hangok és gesztusok terén sokkal jobban teljesítettek, mint az első csoporthoz tartozók.

A harmadik csoportba tartozó diákokat arra kérték, hogy meséljenek a filmről másoknak nem sokkal azután, hogy megnézték. Ez a csoport mind a film történetére, mind pedig az apró részletekre tovább emlékezett, mint a másik két csoport tagjai.

A kutatók szerint a titok annyi:

Eközben a címlapon
ha aktívan felidézzük a nemrég tanult információt, az mélyebben kódolódik az agyunkba, vagyis tovább emlékszünk rá.

Persze a kutatási eredményt újabb, nagyobb csoportokon végzett vizsgálatoknak is meg kell erősíteni, és egyelőre az sem tisztázott, hogy vajon a memóriavesztéssel küzdő idősebb felnőttek esetében is hatna-e. Egy kipróbálást azonban mindenképp megér, ha például fontos prezentációra, vagy vizsgára készülsz, érdemes előadnod a mondandódat egy megbízható kollégádnak vagy a barátodnak.

A második kísérletben alkalmazott technika is segíthet: ha új emberekkel találkozol, kösd össze a nevüket valamilyen érdekes részlettel, például, hogy zöld sapkát vagy piros ruhát viseltek – így könnyebben emlékszel majd a nevekre.