Létrehozva: 2015.07.06.

Óriási viták a sárgabaracklekvár körül! Mi az igazság?

A sárgabaracklekvár méltán lett a lekvárok királynõje. Azonban nem is gondolnád, hogy ennek a zamatos, üvegbe zárt csodának a befõzése milyen vitát vált ki a háziasszonyok között.

Az egyik megosztó a cukor mennyisége! 

Míg nagymamáink 1kg gyümölcshöz akár 50 dkg cukrot is tettek, addig manapság sokan cukor nélkül teszik el a lekvárokat. Minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban kijön a gyümölcs eredeti íze, zamata és sokkal egészségesebb is.

Nem a cukor tartósítja ugyanis a lekvárt!

Héjával, vagy a héja nélkül főzzük be a sárgabarackot?

Ha héjával készíted a lekvárt, figyelj, hogy csak hibátlan gyümölcs kerüljön a fazékba. Magozd ki, aztán darálhatod, turmixolhatod is. A héjával főzött lekvár sűrűbb lesz.

A héj nélkül készített lekvárok befőzésére egy kicsit több idő kell, de aki így készíti, az esküszik erre a módszerre, mert szerintük a héjától kesernyésebb lesz az íze és könnyebben meg is barnul. A héját úgy tudod a leggyorsabban lehúzni, ha néhány másodpercre forró vízbe teszed (majd hidegbe, hogy ne égesse szét a kezed)!

Fortélyok

- Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb cukrot kell majd beletenni!

- Magas, vastag aljú lábosban érdemes főzni, így nem ég le, nem bugyog ki!

- Ha most nincs időd, vagy kedved lekvárt befőzni, télen is megteheted, tedd addig a gyümölcsöt a fagyasztóba!

- Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz!

- Ha leszeded a levét, remek ivólének és gyorsabban végzel!

- Csak a végén add hozzá a cukrot, így a gyümölcs jobban megőrzi a színét.

- Sütőben, 160 fokon 3 óra alatt elkészül. Nincs égési sérülés, nem kell kevergetni és nem tud leégni!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk