MEDICINA

Kez­dő­dik a böjt, de mire is jó mindez?

Itt az idő a testi-lelki meg­úju­lás­hoz. Csat­la­kozz a Hús­vét előtti nagy­böjt­höz, és szü­less újjá! Tisz­tulj meg kívül-belül, űzd el a de­pressziót és a fö­lös­le­ges ki­ló­kat

Szerdán, március elsején kezdődött a Húsvét előtti 40 napos nagyböjt.

Neked miért kéne böjtölni?

Takarítod a lakásodat, rendszeresen mosod a kocsidat, minden nap lezuhanyozol. A böjt egy belső takarítás: testi és lelki megtisztulással járó méregtelenítés. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem csak a vallásos emberek érzik ilyenkor a belső kényszert, hogy kitakarítsák testükből a hosszú tél alatt lerakódott szennyeződést, és tisztító gondolatokkal készüljenek a Húsvétra. Az elmúlt hónapokban többet, nehezebb és zsírosabb ételeket ettél. A csúszós utak, a hideg, kellemetlen időjárás sem csábított nagyobb sétákra, rendszeres futásra. Rengeteg por, fűtés- és kipufogószármazék került a levegőbe, nem egyszer volt szmog riadó.

És most hogy vagy? Több kilóval mutat többet a mérleg, tested elnehezedett, minden tagod sajog, bőröd sápadt és petyhüdt, folyton depresszió, kedvetlenség gyötör.

Ősidők óta ünnepli az emberiség a nagy váltást, a tél elmúltát, a tavasz győzelmét. Ezzel az újjászületést élik meg.Szüless te is újjá! Csatlakozz az ősi szokásokhoz. Tisztítsd meg magad kívül-belül a lerakódott szennyeződéstől, és kezdd a tavaszt új testben, megújult lélekkel.

Sokféleképpen böjtölhetsz. Válaszd ki azt a módot, ami hozzád a legközelebb áll. Még a kis változtatást is érzékeli a testet.

Eközben a címlapon

Böjtfajták

40 napig vacsorára egyél csupán egy almát és egy kis natúr joghurtot, amibe őrölt vörös szőlő magot, chia magot, útifű maghéjat, búzakorpát teszel.Kitakarítja a bélrendszeredet.

Tarts hetente egy nullás napot, azaz teán kívül ne fogyassz semmit. A hagyományos Nagyböjt alatt péntekenként csak hét búzaszemet fogyasztottak. Ötven éven felülieknek heti két nap ajánlott.

A böjt ideje alatt húsételnek csupán halat fogyassz.

Még a reggeli kávé előtt igyál meg egy nagy bögre,tisztító gyógynövényteát.

Ha elszántabb vagy, érdemes végigcsinálni egy felépített böjtöt:

1. hét: hús elhagyása, vegetáriánus étrend

2. hét: tojás és tejtermékek elhagyása, vegán étrend

3. és 4. hét alatt folytasd az előzőt, de iktass be egy 3-5-7 nap szilárd étel mentes, teljes böjtöt. (Ha igazán erős akarattal és elszántsággal rendelkezel, 12 napig is kitarthatod). Ez alatt csupán vese- és májtisztító gyógyteákat, tiszta vizet és frissen elkészített, nyers zöldségből készült, szűrt zöldségleveket igyál (cékla, répa, zeller).  

Az igazán elszántak beöntéses béltisztítást is végezzenek. (Hashajtó szigorúan kerülendő). Ennek segítségével kimoshatod beledből az évek óta lerakódott szennyeződést, régi gyógyszermaradványokat, betegségekből visszamaradt nyákokat. Ha ez eltávozik, elképesztő változást fogsz tapasztalni: felüdülsz, hangod is kitisztul, bőröd ragyogóan egészséges színt kap, energiáddal hegyeket tudnál megmozgatni. Elmúlik a rosszkedv, a depresszió, a reménytelenség érzése. Visszakapod hitedet önmagadban, másokban. A béltisztítással a lelkedet tisztítod meg.

A nullás böjtnapok után először egy kis reszelt répát egyél, pici citrommal, mézzel. Ezután lassan, folyamatosan térj vissza a vegán diétára.

5-6. hét: Vegetáriánus diéta szerint étkezz, de tojást még ne fogyassz.

Húsvét: Élvezd a teljes étkezést!

A hosszú böjt után sokkal jobban érzed az ízeket, nagy örömöt okoz majd minden falat. Mivel bélrendszered, gyomrod a böjt alatt összeszűkült, már  kisebb adaggal boldog leszel.

Fotó: 123RF

KÉNYEZTETÉS

1. Masszázs

Nem csupán kellemes kényeztetés a masszázs, hanem megindítja, segíti a belső tisztulási folyamatokat. A böjt alatt megérdemled a heti egyszeri masszázst.

2. Séta, futás

A napi, rendszeres sétával, futással felgyorsítod a testi-lelki tisztulást. A nullás böjtnapok alatt se hagyd abba!

3. Légző gyakorlatok

Reggel-este végezz teljes légzést és tisztító légzést. Ha lehet, tiszta levegőjű környezetben, karkörzéssel egybekötve végy nagy lélegzeteket.

4. Nyelvtisztítás

A nyelv is egy kiválasztó szerv. Kis kanállal minden reggel, még fogmosás előtt kapard le a fehér lepedéket a nyelvedről. A tested méregtelenítését segíted ezzel.Ha érzed a jó hatását, ezt iktasd be minden napi tisztálkodásodba a böjt idő elmúlta után is.

5. Bőrradír

A bőr a legnagyobb kiválasztószerv. A böjt ideje alatt minden reggel dörzsöld át testedet egy durva törülközővel, vagy körkörös mozdulatokkal finoman keféld át egy közepesen kemény körömkefével. Felgyorsítja a vérkeringést, felturbózza a kiválasztást, a méregtelenítést. A böjt idején hetente egyszer, de  a teljes idő alatt legalább kétszer végezz teljes bőrradírozást.

LELKI BÖJT

A 40 nap alatt próbáld magad tudatosan a pozitív gondolatokra hangolni. Mindennek van jó és rossz oldala. Eddig mindig a rosszat vetted észre, mostkeresd meg az események, dolgok mögött megjelenő, esetleg előszörre nem szembetűnő, mégis mindig megtalálható jót.Pár nap után döbbenten veszed majd észre, hogy a többi ember mennyire negatív! Saját maguknak rontják el a kedvüket azzal, hogy csak a rosszat látják. Segíts nekik. Folyamatos, hosszas panaszkodásuk végighallgatása után kérdezz rá: „És mi jó történt ma veled”. Először meglepődnek, de aztán eszükbe fog jutni, hogy nem olyan fekete a világ.