POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.08.

20 év után először jön kínai elnök hazánkba

Tavaly októberben Pekingben találkozott legutóbb Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Ma érkezik Budapestre a kínai elnök. Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping magyarországi látogatásának egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz, és mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni. Emlékeztetett: kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt járt hazánkban.

Tavaly októberben Pekingben találkozott legutóbb Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök. A miniszterelnök akkor az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi csúcstalálkozóján járt a kínai fővárosban.

Orbán Viktor akkor azt mondta:

Hszi Csin-ping elnöksége idején a kínai-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkedtek.

Szerdán 20 év után érkezik ismét Magyarországra a hivatalban lévő kínai elnök. Hszi Csin-ping mostani európai útján mindössze két uniós tagállamot, Franciaországot és Magyarországot keresi fel.

Szerdán a kínai elnök delegáció élén érkezik Budapestre – közölte kedden Vitályos Eszter kormányszóvívő.

„Történelmi jelentőségű a kínai elnök magyarországi látogatása”

– fogalmazott Vitályos Eszter.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Hszi Csin-ping a koronavírus járvány óta először utazik Európába.

„A látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást már biztosan alá fognak írnak a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik, ezek között kiemelkedő jelentősége van annak, amely az Egy övezet egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza, amelyek között vasúti, közúti, és energetikai projektek is lehetnek” – részletezte Vitályos Eszter.

A Kínából érkező beruházások, és a távol-keleti országgal folytatott kereskedelem alapvetően meghatározza az európai gazdaságok teljesítményét – mondta a külügyminiszter üzbegisztáni látogatása során Taskentben.

Szijjártó Péter kiemelte: a versenyképesség és a növekedés szempontjából is hatalmas jelentősége van a keleti beruházásoknak és kereskedelemnek.

„Az EU folyamatosan veszít a versenyképességéből, folyamatos a gazdasági formahanyatlás, ezért az a kérdés, hogy Európában hova mennek a keleti, elsősorban kínai beruházások, és ki tud a leghatékonyabban kereskedni nagy keleti gazdasági szereplőkkel, ez határozza meg alapvetően azt, hogy melyik gazdaság tud versenyképes lenni, és melyik gazdaság tud növekedni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hszi Csin-ping magyarországi látogatásán tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnökkel és Sulyok Tamás államfővel is. A megbeszéléseken a gazdasági kérdések mellet fontos téma lesz az ukrajnai háború is.

Magyarország konnektivitás stratégiáját igazolja vissza, hogy a kínai elnök az Európai Unió tagországai közül Franciaország mellett Magyarországon folytat tárgyalásokat – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója kedden a Kossuth Rádióban a kínai elnök szerdai látogatásával kapcsolatban.

Orbán Balázs hozzátette, a látogatás abban is jelentőséggel bír, hogy Magyarország a régióban kulcsállammá váljon.

Emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt járt utoljára kínai elnök Magyarországon, az azóta eltelt időszakban Kína szuperhatalommá, gazdasági értelemben az egyik legerősebb országgá vált, és számos technológiai iparágban vezető pozíciót tölt be.

Úgy fogalmazott, Magyarországnak az a célja, hogy ez a fejlett, magas hozzáadott értékkel rendelkező technológia – a többi között az IT, a telekommunikáció, az elektromobilitás, elektromosautó-gyártás, a gyorsvasutak kiépítése – megjelenjen a magyar gazdaságban.

A cél az, hogy a keleti és a nyugati technológia itt találkozzon, mert ebből lesznek munkahelyek és bérek, valamint gazdasági növekedés – emelte ki. Megjegyezte, hogy a magyar gazdaságnak mint exportorientált gazdaságnak célja az is, hogy Kína piaca egyre szélesebb körben befogadja a magyar termékeket.

Szólt arról is, hogy reményei szerint Magyarország a kínai befektetések által az európai elektromosautó-gyártás központja lesz.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Orbán Balázs megerősítette: a magyar kormány álláspontja továbbra is az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése. Hozzátette, hogy a francia elnök nyilatkozatai miatt egyre nagyobb a veszélye a NATO és Oroszország közötti direkt katonai konfliktusnak, miközben a Nyugaton kívüli világ nagy része hasonló nyilatkozatokat tesz a háborúval kapcsolatban, mint Magyarország.

A magyar–kínai gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz az egyik fő témája Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kezdődő magyarországi látogatásának – közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten az újságírókkal.

Vitályos Eszter elmondta, a kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz „diplomáciatörténeti” látogatást Magyarországon május 8. és 10. között.

A látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt nálunk.

 

Az államfő és delegációja az európai látogatása során pedig mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot.

Tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping szerdán érkezik Budapestre és csütörtökön találkozik Sulyok Tamással, majd a két állam miniszterei megállapodásokat írnak alá.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik. Kiemelte azt, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza. Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek – jegyezte meg.

Vitályos Eszter azt mondta, Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és továbbra is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. Hozzátette: 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.

A kormányszóvivő jelezte, Magyarország továbbiakban is nyitott a kínai befektetésekre, és egyedülállóan kedvező befektetési környezettel várja a befektetőket.

Szerinte a kínai vállalatok Magyarország iránti bizalmát jelzik, hogy a CATL a legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházás keretében itt hozta létre második európai akkumulátorgyárát, míg az elektromos buszok gyártásával Magyarországon több éve jelenlévő BYD szintén Magyarországot választotta első európai elektromos autógyárának helyszínéül.

A pénzügyi együttműködést Vitályos Eszter a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik legperspektivikusabb területeként jellemezte,

amellyel elmondása szerint Magyarországnak az a célja, hogy regionális pénzügyi központ legyen a régióban és ennek révén minél több kínai pénzintézetnek jelentsen hídfőállást az európai pénzügyi piac irányába.

Megelégedettséggel nyugtázhatjuk azt is, hogy a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítése összességében megfelelő ütemben halad – fogalmazott.

Vitályos Eszter elmondta azt is, a megbeszélések másik fő napirendi pontja az ukrajnai háború, a kínai béketerv lesz, amelyet Magyarország is üdvözöl. Kína egyértelműen a béketáborhoz tartozó egyik legerősebb állam, amely folyamatosan beszél a béke jelentőségéről – mutatott rá, hozzátéve, ebben a kérdésben abszolút egyetértés van Kína és Magyarország között.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy Magyarország és Kína idén októberben ünnepeli a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulóját. A jubileumra gazdag kulturális programokkal készülnek mind a két országban – tette hozzá.

Kulcsfontosságúnak tartotta a kétoldalú kapcsolatok szempontjából, hogy idén nyártól már hét kínai városból lehet átszállás nélkül Budapestre utazni. A koronavírus-járvány elmúltával ismét egyre több kínai turista érkezik Magyarországra, a vendégéjszakák száma már meghaladta a 2019-es szintet – mondta.

Szólt arról is, hogy Magyarország nagyra értékeli az egyoldalú vízummentességi programot, amelynek révén március 14-től a magyar állampolgárok tizenöt napot vízummentesen tartózkodhatnak Kínában.

Vitályos Eszter szerint a magyar emberek körében mind nagyobb érdeklődés tapasztalható Kína, a kínai kultúra és a kínai nyelv iránt.

Jelenleg 214 hallgató tanul az ELTE-n kínai nyelvet, a mostani tanévben az általános iskolákban 556, míg a gimnáziumokban 294 gyermek tanulja a kínai nyelvet – részletezte. Hozzátette: Magyarország kétszáz ösztöndíjas helyet ajánl fel Kínának a Stipendium Hungaricum-program keretében.

Kitért arra, hogy a régióban egyedülálló a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, ahol nemcsak a Magyarországon élő nagyszámú kínai, hanem több magyar család gyermeke is tanul.

A kormányszóvivő elmondta, a kínai elnök is nagyon fontosnak tartja a család szerepét, így ez is egy fontos kapcsolódási pont a két ország között.

Ismertetése szerint Orbán Viktor és Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott, legutóbb 2023 októberében Pekingben folytattak megbeszélést.

Közölte, a mostani látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert a kínai államfő a koronavírus-járvány után először utazik Európába; a úticéljai között szerepel Franciaország, Szerbia és Magyarország. A kínai elnök mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot – tette hozzá.

Vitályos Eszter azt mondta, Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó, valamint Hszi Csin-ping és felesége, Peng Li-jüan közös ebéden is részt vesznek. A szóvivő szerint az ebéden valószínűleg egy fontos közös pont, a sport szeretete is szóba fog kerülni, hiszen a kínai elnök is nagy futballrajongó hírében áll.

Szólt arról is, hogy Hszi Csin-ping kedvencei között szerepel a tokaji bor is.

Kitért arra is, hogy a látogatáshoz kapcsolódóan a Magyar Külügyi Intézet szerdán magyar és kínai kutatókból álló kerekasztal-beszélgetést szervez a magyar-kínai kapcsolatok jelenéről és jövőjéről.

Orbán Balázs kiemelte, hogy szomszédos államként Magyarország legfőbb érdeke a harctéri események azonnali beszüntetése, ilyen összefüggésben tárgyalnak majd a kínai elnökkel a békefolyamatokról.

origo.hu

Filmet forgatnak a Budapest belvárosában, több utcát lezárnak

ripost.hu

Teljes a káosz Dárdai után, vadásznak az edzőre Berlinben

borsonline.hu

Gyönyörű, szőke lányt szeret: fotókon Szoboszlai Dominik barátnője

metropol.hu

15 évet is kaphat a magyar rapper – Jelentős anyagi kárt okozó csalással vádolják

hirtv.hu

Reagáltak az oroszok a NATO-tagállam Észtország fenyegetésére + videó

ripost.hu

Áll a bál, Détári Lajossal csúnyán kitoltak

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Bild: A háborúpárti országoknak már konkrét terveik vannak

POLITIK

Orbán Viktor: Sosem fogunk magyar fiatalokat küldeni mások háborújába

POLITIK

Állatoknak nevezte a Fidesz-szavazóit Magyar Péter

POLITIK

Kampány kezdődött az európai katonai sorozás bevezetésért