MEDICINA

Így szüntesd meg 5 perc alatt a hátfájásodat!

Nem jó állni, nem jó ülni, csak görnyedsz és nyögsz, ha fáj a hátad. Pedig néhány egyszerû trükkel gyorsan megszabadulhatnál a kínok jelentős részétől.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A hátfájásnak több oka is lehet: hosszú ideig tartó ülés vagy állás, rossz fekvőpozícióban eltöltött éjszaka, túlemelés, babaváró pocak, szoptatás, helytelen testtartás, hosszú vezetés, öregedés, stressz. A legtöbb esetben mégis egyetlen okra vezethető vissza a baj: sajnos nem mozogsz eleget és rendszeresen!

FONTOS a megelőzés!

Gondold át, mit csinálsz rosszul:

Kényelmetlen a párna és a matrac

Megoldás: A felület, amin alszol, lehetőleg illeszkedjen a gerinced formájához, ez enyhíteni tudja a porckorongokra nehezedő nyomást.

 

Rosszul tartod a tested

Megoldás: Figyelj rá, hogy ülés és állás közben is egyenes legyen a felsőtested. Gyakran változtass testhelyzetet. Behajlított lábal feküdj, így csökken az idegekre nehezedő nyomás, ezért enyhül a fájdalom.

 

Nagy túlsúly

Megoldás: A hason lévő túlsúly rontja a testtartásodat, ez terheli a gerincet, ami hátfájást okozhat. Szabadulj meg a fölösleges kilóidtól, addig pedig alváskor inkább feküdj oldalt.

 

Megemelted magad

Megoldás: Valószínűleg rossz technikával emelsz! Ha nagyobb súlyt kell megtartanod, érdemes kissé behajlítanod a lábadat. A hátad viszont legyen egyenes. Fontos az is, hogy cipekedéskor mindkét oldalad egyformán terheld!

Túl sokat idegeskedsz

Megoldás: A túl sok stressz, folyamatos feszültség az izmok állandó megfeszüléséhez vezet, ami hátfájást okoz. Ezt megelőzheted lazítási és légzési technikák elsajátításával.

 

FONTOS!

A rendszeres mozgás sokat segít

A gerinc tartásához erős hátizmok szükségesek, a gyenge hátizomzat rossz testtartáshoz vezet, ami nemcsak hátfájást, hanem más betegségeket is okozhat. Tartsd karban mozgással gerincedet! Kérd gyógytornász vagy fitneszedző tanácsát, milyen gyakorlatokkal tudnád hátizmaidat erősíteni.  

 

2 tipp a fájdalom enyhítésére

Tehermentesítő pozíció

Feküdj hanyatt a talajon egy székkel szemben, mindkét lábadat emeld magasba, térd behajlít, mindkét lábszáradat helyezd a szék ülőfelületére. Ez a testhelyzet tehermentesíti és pihenteti a hát- és ágyéktájéki csigolyákat, illetve az itt található izmokat, így enyhíti a derékfájást. Addig maradj ebben a testhelyzetben, ameddig jólesik, érezned kell, ahogy enyhül a fájdalom.

TIPP:

Intenzívebbé teheted a gyakorlatot, ha az egyik lábad fölfelé nyújtod, s így tartod pár másodpercig, majd cserélsz. Ismételd meg a mozdulatot mindkét oldalon ötször.

 

Kíméletes hátmasszázs

Hasalj fel egy ágyra, és kérj meg valakit, hogy mindkét tenyerét tegye lapockatájékra a gerincoszlopra merőlegesen. Az illető a két kézfejét „szétnyit-összezár” mozdulatokkal óvatosan mozgassa ellentétes irányba. Már 2-3 perc óvatos masszírozás is csökkenti az idült hátfájást.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?