MEDICINA

Ha így eszel, nem ve­sze­ked­tek majd a pá­rod­dal

Is­me­red azt az ér­zést, hogy egyre ide­ge­sebb le­szel az éh­ség­től? Eset­leg nem tudsz vi­lá­go­san gon­dol­kodni? Vi­gyázz, a kap­cso­la­tod is bán­hatja!
  • Szerző: A

Biztos előfordult már veled, hogy éhes voltál és megbántottad a családtagjaidat, barátaidat, kollégáidat vagy "csak" megfertőződtél rossz kedvvel. Amerikai kutatók bebizonyították, hogy az éhség-idegesség jelensége veszekedéshez vezet a párkapcsolatban is. 

Amikor éhes vagy, a véred glükózszintje lecsökken, az adrenalinszint megemelkedik.

A glükóz a test üzemanyaga. Ha korog a gyomrod, akkor jelez a tested, hogy itt az ideje, hogy egyél valamit. Ha azonban a hasad üres marad,  az agyad teljesítménye csökken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az adrenalin mennyisége megemelkedik, agyad figyelmeztető jeleket kap, hogy takaréklángon végezze funkcióit. A hangulatod pedig vészesen romlik.

A columbusi Ohio Állami Egyetem kutatói szerint a csökkent vércukorszint érzékennyé és frusztrálttá teszi az embert. 107 párt vizsgáltak, hogy mennyire elégedettek adott pillanatban a kapcsolatukkal.  Kimutatták, hogy amikor valamelyik félnek alacsony volt a vércukorszintje, akkor az feszültséghez vezetett a kapcsolatában is.

Minél éhesebb valaki, annál több energiára van szüksége az agyának, és annál kevésbé koncentrál az agressziója következményeire.

Mit tehetsz ellene?

1. Táplálkozz rendszeresen!

Eközben a címlapon

2. Fogyassz rostban gazdag élelmiszereket, amelyek hosszú ideig egyensúlyban tartják a vércukorszintedet, így a tested állandóan megfelelő mennyiségű energiát kap.

3. Reggelire egyél zabpelyhet gyümölcsökkel és zöldségsnackkel, így fontos tápanyagokat viszel a szervezetedbe anélkül, hogy túl sok kalóriát vennél magadhoz.

4. Az édességek, chipsek a vércukorszintet gyorsan megemelik, hogy aztán villámgyorsan ismét lehúzzák.

5. A komplex szénhidrátokat tartalmazó teljes kiőrlésű termékek tápanyagai lassabban jutnak a véráramba és ezért hosszan teltségérzetet biztosítanak.

6. Mindig legyen nálad szőlőcukor. Gyorsan elér a vérbe és segít helyreállítani a vércukorszintet.