FAZÉK

Ezért hasz­nálj zöld­fű­sze­re­ket!

A jó idő épp ka­póra jön, hogy zöld­fű­sze­re­ket ül­tess kertbe, er­kélyre, ab­lakba. Friss fű­sze­rek­kel a leg­unal­ma­sabb étel is mu­zsi­kálni fog tá­nyé­ro­don!

Szerencsére ezek az illatos növények jól érzik magukat akár egy cserépben is. Ha bevállalod nevelésüket, elképesztő bravúrokra leszel képes a konyhában!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csombor 

Levesbe vele! Íze és illata is helyettesíti a borsot, ugyanakkor kevésbé erős, és kíméli a gyomrot. Fontos, hogy csak a főzés befejezése előtt add az ételhez. A lestyán mellett a magyar levesek egyik alapvető fűszere. Használd káposztához és hüvelyesekhez, de a salátákat, a grillhúsokat és a halételeket is feldobhatod vele.

Bablevesből ki ne hagyd! Karakteressé teszi az ízét! (Fotó: Thinkstock)
Bablevesből ki ne hagyd! Karakteressé teszi az ízét! (Fotó: Thinkstock)

Kapor 

Főként a túrós ételek, a savanyúságok vagy a tökfőzelék elengedhetetlen fűszereként ismerjük, de párolt húsokhoz, halakhoz és salátaöntetbe éppúgy isteni! Népszerű savanyú ízzel párosítani. Gyorsítja az emésztést, enyhíti a gyomorfájást és a puffadást. Az egyik legjobb vízhajtó. 

Akár kéthetente is elvetheted magjait, hogy mindig legyen friss kaprod. (Fotó: Thinkstock)
Akár kéthetente is elvetheted magjait, hogy mindig legyen friss kaprod. (Fotó: Thinkstock)

Bazsalikom 

Eközben a címlapon

Ez az alap, ha olasz tésztaételben vagy pizzában gondolkodsz. Ha nincs bazsalikom, egy jobb pizzériában megáll az élet. Citrommal és fokhagymával, de akár mentával is kombinálhatod. Illóolaja serkenti az emésztést, enyhíti a puffadást. És amit talán nem gondolnál: citrom sorbethez és eperfagyihoz is elképesztően jól passzol.

Ha sok bazsalikom magot szórsz az ültetőedénybe, a szorosan együtt álló növények különösen zsenge leveleket hoznak. (Fotó: Pinterest).
Ha sok bazsalikom magot szórsz az ültetőedénybe, a szorosan együtt álló növények különösen zsenge leveleket hoznak. (Fotó: Pinterest).

Kakukkfű

Nincs olyan hús vagy zöldség, amit ne lehetne megbolondítani ezzel az egyszerű fűszerrel. Íze jól harmonizál a cukkinivel és a zellerrel, salátaöntetbe morzsolva pedig tökéletes! Bánj vele csínján, mert erősen aromás!

Minél gyakrabban csipkeded a kakukkfű ágacskáit, annál több friss hajtást hoz. Ezek a zsenge hajtásvégek a legfinomabbak. (Fotó: Thinkstock)
Minél gyakrabban csipkeded a kakukkfű ágacskáit, annál több friss hajtást hoz. Ezek a zsenge hajtásvégek a legfinomabbak. (Fotó: Thinkstock)

Rozmaring 

Tökéletes választás szárnyasokhoz, szűzpecsenyéhez, de akár halakhoz is. Minden olaszos ízvilágú ételbe passzol. Meglepő, de desszertek fűszere is lehet. Adhatod krumplihoz is fokhagymával párosítva: készíthetsz így különleges krumplipürét. Másik recept: uborkagyalun gyaluld le a krumplit, enyhén sózd be, majd rozmaring-fokhagyma péppel rétegeld kivajazott tepsibe, így süsd meg.

Azokat az ágacskákat érdemes étkezési célokra használnod, amik még nem fásultak el.
Azokat az ágacskákat érdemes étkezési célokra használnod, amik még nem fásultak el.

Koriander

Külalakra hasonlít a petrezselyemhez, mégis összetéveszthetetlenül más. Érdemes kipróbálnod, mert illata élénkít, hangulatjavító és segíti az emésztést. Levelét frissen, apróra vágva használd, de mindig csak a kész ételhez add, főzni tilos! Őrölt magja salátaöntetekhez, egzotikus levesekhez különösen passzol.

A cserépben nevelt koriandert jobb ha nem teszed tűző napra, mert az erős sugarakra kényes. 24-25 fok fölött már nem érzi jól magát (Fotó: Pinterest)
A cserépben nevelt koriandert jobb ha nem teszed tűző napra, mert az erős sugarakra kényes. 24-25 fok fölött már nem érzi jól magát (Fotó: Pinterest)

Menta

Mindenképpen tarts otthon néhány tővel, nagyon hasznos fűszernövény. Amellett, hogy illóolaja hűsítő hatású, bizonyítottan csökkenti az étvágyat is.

Rendkívül szívós növény, gyökérről igen gyorsan terjed. Érdemes évente kivenni a tövet és többfelé szétültetni. (Fotó: Pinterest)
Rendkívül szívós növény, gyökérről igen gyorsan terjed. Érdemes évente kivenni a tövet és többfelé szétültetni. (Fotó: Pinterest)

Desszertekhez, jégkrémekhez, gyümölcsös levesekhez, sőt, akár salátákhoz is használhatod.A legjobb nyári koktélok egyik legfontosabb kelléke, de még egy egyszerű limonádé is sokkal finomabb friss mentalevelekkel.