"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2015.06.05.

Ezért használj zöldfűszereket!

A jó idõ épp kapóra jön, hogy zöldfûszereket ültess kertbe, erkélyre, ablakba. Friss fûszerekkel a legunalmasabb étel is muzsikálni fog tányérodon!

Szerencsére ezek az illatos növények jól érzik magukat akár egy cserépben is. Ha bevállalod nevelésüket, elképesztő bravúrokra leszel képes a konyhában!

Csombor 

Levesbe vele! Íze és illata is helyettesíti a borsot, ugyanakkor kevésbé erős, és kíméli a gyomrot. Fontos, hogy csak a főzés befejezése előtt add az ételhez. A lestyán mellett a magyar levesek egyik alapvető fűszere. Használd káposztához és hüvelyesekhez, de a salátákat, a grillhúsokat és a halételeket is feldobhatod vele.

Kapor 

Főként a túrós ételek, a savanyúságok vagy a tökfőzelék elengedhetetlen fűszereként ismerjük, de párolt húsokhoz, halakhoz és salátaöntetbe éppúgy isteni! Népszerű savanyú ízzel párosítani. Gyorsítja az emésztést, enyhíti a gyomorfájást és a puffadást. Az egyik legjobb vízhajtó. 

Bazsalikom 

Ez az alap, ha olasz tésztaételben vagy pizzában gondolkodsz. Ha nincs bazsalikom, egy jobb pizzériában megáll az élet. Citrommal és fokhagymával, de akár mentával is kombinálhatod. Illóolaja serkenti az emésztést, enyhíti a puffadást. És amit talán nem gondolnál: citrom sorbethez és eperfagyihoz is elképesztően jól passzol.

Kakukkfű

Nincs olyan hús vagy zöldség, amit ne lehetne megbolondítani ezzel az egyszerű fűszerrel. Íze jól harmonizál a cukkinivel és a zellerrel, salátaöntetbe morzsolva pedig tökéletes! Bánj vele csínján, mert erősen aromás!

Rozmaring 

Tökéletes választás szárnyasokhoz, szűzpecsenyéhez, de akár halakhoz is. Minden olaszos ízvilágú ételbe passzol. Meglepő, de desszertek fűszere is lehet. Adhatod krumplihoz is fokhagymával párosítva: készíthetsz így különleges krumplipürét. Másik recept: uborkagyalun gyaluld le a krumplit, enyhén sózd be, majd rozmaring-fokhagyma péppel rétegeld kivajazott tepsibe, így süsd meg.

Koriander

Külalakra hasonlít a petrezselyemhez, mégis összetéveszthetetlenül más. Érdemes kipróbálnod, mert illata élénkít, hangulatjavító és segíti az emésztést. Levelét frissen, apróra vágva használd, de mindig csak a kész ételhez add, főzni tilos! Õrölt magja salátaöntetekhez, egzotikus levesekhez különösen passzol.

Menta

Mindenképpen tarts otthon néhány tővel, nagyon hasznos fűszernövény. Amellett, hogy illóolaja hűsítő hatású, bizonyítottan csökkenti az étvágyat is.

Desszertekhez, jégkrémekhez, gyümölcsös levesekhez, sőt, akár salátákhoz is használhatod.A legjobb nyári koktélok egyik legfontosabb kelléke, de még egy egyszerű limonádé is sokkal finomabb friss mentalevelekkel.

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek