MEDICINA

A nyár gyil­kos ci­pője - A pa­pucs, ami rosszabb, mint egy ma­gas­sarkú

Tar­tasz attól,hogy a tű­sarkú tönk­re­te­szi a lábad? Jogos! De nem jó ötlet, hogy he­lyette flip-flop pa­pucs­ban töltsd a nya­rat! Vi­gyázz, ve­szé­lye­sebb is lehet, mint a magas sarkú!
címkék:
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Ha nem vagy híve a magas sarkúnak, vagy attól tartasz, hogy viselése maradandó nyomot hagy a lábadon, biztosan szívesen váltasz papucsra. Talán épp lábujjközi flip-flop papucsra. Nem is gondolnád, de ez a lábbeli is okoz egészségügyi problémákat

EZEKET OLVASTAD MÁR?
nem ritkán súlyosabbakat, mint a magas sarkú!
Sajnos egyik sem egészséges (Fotó: Pinterest)
Sajnos egyik sem egészséges (Fotó: Pinterest)

Gyötrő izomfájdalom

Miközben plip-flop papucsban slattyogsz, lábujjaid önkéntelenül is kapaszkodnak a papucs talprészébe, eközben alábboltozat, illetve a láb inai és izmai túlfeszülnek. Kezdetben a fájdalomérzet csak enyhe, de ha nem cserélsz lábbelit, hamarosan elviselhetetlenné fokozódhat. Az ilyen mértékű gyulladást sokszor

csak szteroid-injekcióval lehet megszüntetni, sőt, extrém esetben akár műtétre is szükség lehet.

A legtöbb esetben persze elég a pihentetés és a masszázs. Még jobb, ha megelőzöd a bajt – mégpedig azzal, hogy cipőidet váltogatod. Ortopéd orvosok szerint a 3-4 centiméteres sarokmagasság az ideális, ez nem terheli meg túlságosan a lábadat.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Bokatörés és ficam

Flip-flopban vezetni különösen veszélyes, mígy nyomod a gázpedált, egyszerűen kicsúszhat belőle a lábad. Nem kizárt, hogy épp menet közben. Aztán bűvészkedhetsz, hogy újra jól tudjad tartani a lábad, de ez még 50 km/órás menetsebességnél is elképesztően veszélyes,ugye nem kell magyarázni?

Flip-flopban lehet ugyan sétálni, de sietni, netán futni benne nem célszerű. Ne ebben akard utolérni a buszt!

Játszóterezéshez sem ajánljuk. A gyerekek körül bármikor adódhat olyan helyzet, amikor szaladnod kell. Ha pedig ilyenkor félrecsúszik a papucsban a lábad, kificamíthatod, vagy akár el is törheted a bokádat.

Eközben a címlapon

Ebben a papucsban gyorsan kireped a sarok (Fotó: Pinterest)
Ebben a papucsban gyorsan kireped a sarok (Fotó: Pinterest)
Fertőzéseket kaphatsz.

Bármilyen szellős is a flip-flop, nem árt ha néha arra is gondolsz, hogy lábfejed a nyitott papucsban egész nyáron ki van téve a környezet viszontagságainak. A talpkörnyéki bőr kiszáradhat és kirepedezhet, a helyeken keletkező nyílt sebek nyitott kapuként engedik be a gombás és egyéb fertőzéseket. Fontos, hogy komolyan vedd lábad tisztántartását és a pedikűrt – néha keress fel szakembert! Fürdés, zuhanyozás után lábfejedet töröld mindig szárazra, és fújd be fertőtlenítő hatású lábsprayvel.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)
címkék: