KÜLFÖLD

Soha nem élt még annyi bevándorló Németországban, mint manapság

Németország lakossága tavaly szeptemberre elérte a 83,2 millió főt. A legutóbbi statisztika arra is rávilágít, hogy annyi külföldi él az országban, amennyire korábban még soha nem volt példa. 2018 év vége óta két százalékkal nőtt az arányuk.
  • Szerző: WM

Az újraegyesítés óta nem élt annyi külföldi Németországban, mint most. A német statisztikai hivatalnál a tavaly szeptember végi adatok a legfrissebbek, az akkori állás szerint 11,14 millió, vagyis a teljes lakosság több mint 13 százaléka volt külföldi. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2018 év végéhez képest, vagyis kilenc hónap alatt két százalékkal emelkedett az országban élő külföldi állampolgárok aránya.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images

Ennél azonban sokkal megdöbbentőbb, hogy 2011 év végén még a hétmilliót sem érte a külföldiek száma. A rohamos növekedés egyik legjelentősebb oka, hogy 2012 és 2019 között kétmilliónál is több menedékkérő érkezett az országba.

2018 év végén a külföldiek közül ötmillióan voltak másik európai uniós tagállam állampolgárai, 1,5 millióan török útlevéllel rendelkeztek, a maradék 4,5 millió ember pedig egyéb országból jött. A statisztikai hivatal megerősítette, hogy tavaly szeptemberben 83,2 millió volt Németország összlakossága, ami rekordnak számít. A hivatal azonban elismerte, hogy a bevándorlás nélkül Németország népessége 1972 óta folyamatosan csökkenne.

És ezeket olvastad már?