Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2021.02.09.

Koronavírus: ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban

A korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk megjelenése miatt a járványhelyzet javulása ellenére várhatóan ismét meghosszabbítják az új típusú koronavírus terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban.

Németországban várhatóan meghosszabbítják a koronavírus terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat.

A SARS-CoV-2 elleni védekezésről szóló szerdai tanácskozáson minden bizonnyal „egyetértés lesz a kulcskérdésben, abban, hogy nem lehet elkerülni az országos zárlat újbóli meghosszabbítását” – idézte Stephan Weil alsó-szászországi kormányfőt az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete.

Fotó: Shutterstock

„A társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztva tartó korlátozások lazításáról csak akkor lehet szó, ha meg lehet ítélni a mutációk hatását a járvány alakulására. Ez egyelőre nem lehetséges” – emelte ki Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere, aki korábban a hamburgi egyetemi klinika diagnosztikai központjának főorvosa volt.

Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett első kutatásában a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) megállapította, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

A leginkább aggasztó az először Angliában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat.

Az RKI január végi adatokon alapuló számításai szerint az új fertőződések nagyjából hat százaléka tulajdonítható ennek a vírusváltozatnak.

„Időközben ez az arány tovább emelkedhetett, és valamennyi fajtát – a B.1.1.7-et, valamint a Dél-Afrikában és a Brazíliában azonosított vírusváltozatot – együttvéve már a fertőzések húsz százalékáért lehetnek felelősek a korábbiaknál jóval veszélyesebb mutációk” – fejtette ki sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői online elnökségi ülésén.

A politikába a természettudományok területéről érkezett kancellár több beszámoló szerint úgy véli, hogy még legalább két hétig a napi új fertőződések számának további csökkentésére kell összpontosítani, hogy minél kevesebb tere legyen az új vírusváltozatoknak a kibontakozásra, egy harmadik járványhullám beindítására.

Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormány a február 14-én lejáró korlátozások két hétre szóló meghosszabbítását sürgeti majd a szerdai tanácskozáson.

Megfertőződött az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított változatával egy németországi idősotthon 14 lakója, akik már mind megkapták a SARS-CoV-2 elleni védőoltás mindkét adagját – jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A beszámoló szerint az Osnabrück mellett fekvő Belmben működő otthon lakói január 25-én kapták meg a második adagot a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű védőoltásából. Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért az összes lakót és a teljes személyzetet letesztelték. A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon. Egyelőre csak tünetmentes, vagy a vírus okozta betegség (Covid-19) enyhe tüneteit mutató fertőzöttet találtak az idősotthonban. Ez a kedvező fejlemény az oltás jótékony hatásának tulajdonítható – nyilatkozott Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője. Hétfőtől a BioNTech/Pfizer és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik szérumot, az Oxford/AstraZeneca vakcináját is használják az oltási kampányban Németországban. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni. A december végén elkezdett kampány első heteinek tapasztalatai alapján lazítanak egy sor szabályon, hogy rugalmasabban használhassák fel a korlátozottan rendelkezésre oltóanyagmennyiséget. A legfőbb változás az lesz, hogy a BioNTech/Pfizer-, és a Moderna-vakcinából érkező szállítmányokat egyelőre mind a 80 éven felüliek beoltására fordítják, így ennek a korcsoportnak a tervezettnél hamarabb biztosíthatják a védelmet a Covid-19 ellen – emelte ki egy vasárnapi nyilatkozatában Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

origo.hu

Gulácsi Péter mindent elveszített

origo.hu

Így készül a NATO a világháborúra - drámai képek

borsonline.hu

Nagyszüleink még ismerték: te vajon tudod, mit jelentenek ezek a régi szavak?

mandiner.hu

Váratlan helyen bukkant fel Novák Katalin

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Hátborzongató titkot mondott a NASA a földönkívüliekről

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

„Az én utam itt véget ért” - Saját maga jelentette be a halálát egy TikTokker

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Szívszaggató, miért kellett meghalnia a mosolygós 5 éves lánynak

KÜLFÖLD

Öklömnyi daganatot távolítottak el az agyából: újra meg kellett tanulnia járni a 23 éves férfinak

KÜLFÖLD

„Az én utam itt véget ért” - Saját maga jelentette be a halálát egy TikTokker

KÜLFÖLD

Nincs menekvés: Joe Biden fia biztosan bíróság elé áll, 25 évet is kaphat