KÜLFÖLD

Egyre több tinédzser perli be vakcinaellenes szüleit Olaszországban

Ahogy szinte egész Európában, Olaszországban is csak szülői belegyezéssel kaphatnak koronavírus elleni védőoltást 18 év alatti személyek. Ez a rendszer sok fiatalnak nem tetszik.

Az olaszországi Családjogászok Szövetségének szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt azoknak a fiatalkorú tinédzsereknek száma, akiknek a szülei áltudományos okokra hivatkozva nem hajlandóak aláírni a koronavírus elleni védőoltáshoz szükséges beleegyező nyilatkozatot, ezért a gyerekeik pert indítanak ellenük, hogy megkaphassák a vakcinát – írja az Il Sole olasz hírportál.

A furcsa jelenség azt követően került az olasz sajtó érdeklődésének homlokterébe, hogy egy 17 éves firenzei fiú azzal keresett fel egy sztárügyvédet, hogy pert indítana a vakcinaellenes szülei ellen, mert nem engedik neki, hogy felvegye a védőoltást.

„Az ember 17 éves korában még nem választhat magának ügyvédet, ahogy koronavírus elleni védőoltást sem kaphat. Ez egy nagyon bonyolult helyzet. A fiú kérelme egyelőre nem jutott el a bíróságig. A munkatársaim megpróbálnak beszélni a szülőkkel, hátha meggondolják magukat. Ellenkező esetben az ügy a fiatalkorúak bírósága elé kerül, és az ügyészség különleges felügyelőt rendel ki a felperes mellé”

- fogalmazott Gianni Baldini, a Családjogászok Szövetségének szóvivője, aki azt is megjegyezte, hogy az ilyen és ehhez hasonló jogi esetek száma látványosan megszaporodott az elmúlt hetekben. Az alkotmányjogász szakember szerint ezek a ügyek azt mutatják, hogy a fiatalabb generációk sokkal kevésbé fogékonyak az áltudományos összeesküvés-elméletekre.

Egy mostanihoz nagyon hasonló eset történt pár hete a toszkánai Arezzoban, ahol egy 16 éves lány terelte jogi útra a vakcinabeadással kapcsolatos konfliktusát a szüleivel.

Rekordszámú, 600 ezer embert oltottak be Olaszországban a koronavírus ellen – közölték a helyi egészségügyi hatóságok. Olaszország 37 millióval a második helyen áll Európában a beadott oltások számát tekintve, csak Németország adatai magasabbak. Az olaszokat Franciaország és Spanyolország követi.

Az egészségügyi hatóságok részben az oltópontok számának növekedésében látják a siker titkát. Március elején még csak 1500 helyszínen oltottak a koronavírus ellen, míg jelenleg 2666 ez a szám. A következő hetekben további 800 oltóponttal bővül a lista.

A római kormány honlapján közzétett adatok szerint összesen 37,06 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be Olaszországban az oltási kampány kezdete óta. A 12 évnél idősebb lakosság 23,48 százaléka szerzett teljes védettséget.

A dél-európai országban 126 415 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak. Az elmúlt hetekben a napi új fertőzöttek és halálos áldozatok száma is csökkenő tendenciát mutat. Pénteken 2557 új fertőzöttet és 73 halálesetet regisztráltak.

A számokat látva a kormány az óvintézkedések fokozatos feloldásáról döntött.

Hétfőtől az eddig éjjel 11-kor kezdődött és hajnali ötig tartó kijárási tilalom kezdetét éjfélre tolták el. A bárok és az éttermek vendégei már zárt helyiségben is fogyaszthatnak, de egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek.

Így utazhatunk Olaszországba

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, ám a hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg 2021. július 30-ig.

Eszerint az EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől – az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén.

A két éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR vagy antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?