tóth gabi
Régóta folyik a vita arról, meg kell-e mosni a csirkehúst, mielőtt betennéd a fazékba vagy a tepsibe. Sokan ragaszkodnak ehhez a művelethez, mások viszont egyenesen veszélyesnek tartják. Vajon mi az igazság?
A legtöbb háziasszonynak szinte automatikus mozdulat a csap alatt megmosni a csirkét, mielőtt a hús a fazékba vagy a sütőbe kerülne. De vajon jó megoldás ez? A világ egészségügyi hatóságai szerint abszolút nem.
A nyers csirkehúsban, és annak felületén ugyanis sokszor fordulnak elő olyan baktériumok, mint a szalmonella, vagy a campylobacter, amelyek súlyos ételmérgezést is tudnak okozni. Ezek a hőkezelés, vagyis a sütés-főzés közben eltűnnek, de ha nyersen megmosod a csirkehúst, a csap alól szétspriccelő cseppecskékben bizony ott vannak. A koronavírus-járványban megtanultuk, milyen veszélyesek tudnak lenni az ilyen apró cseppek, amikor lerakódnak a tárgyakra, vagy épp belélegezzük őket. Nos, pontosan ugyanez a helyzet akkor is, ha az apró páracseppek nem a koronavírust, hanem például a szalmonella kórokozóját tartalmazzák.
Vagyis ahelyett, hogy a mosással eltávolítottad volna a kórokozókat, ahogy szeretnéd, inkább növeled a fertőzés esélyét. Ráadásul a baktériumok egy másik része olyan szorosan tapad hozzá a csirkehúshoz, hogy akárhogyan súrolod, nem tudod eltávolítani. Vagyis sokkal jobb, ha inkább a hőkezelésben bízol, mint a mosásban.
Egy 2019-es amerikai kutatás szerint a nyers csirkehús mosása után az esetek 60 százalékában találtak baktériumokat a mosogatóban, és az esetek 14 százalékában ezek a kórokozók olyan ragaszkodóak voltak, hogy még a mosogató kitisztítása után sem tűntek el. Azt pedig még ebből sem tudjuk meg, hogy az apró, szétspriccelő cseppecskék milyen más tárgyakra vitték tovább a konyhában a baktériumokat.
Bár vannak olyan híres szakácsok, akik vitatkoznak ezzel a tanáccsal, és nem szeretnék mosatlanul megsütni a csirkét, a legtöbb étteremben és tengerentúli főzőműsorban már betartják a biztonsági előírást. Az egészségügyi szakemberek szerint, ha a csirke hőmérséklete főzés vagy sütés közben tartósan legalább 74 Celsius-fokra emelkedik (és lássuk be, ennél azért általában magasabb hőmérsékleten főzünk), a veszélyes baktériumok elveszítik fertőzőképességüket. Az egészben sült csirke hőmérsékletét persze nem árt húshőmérővel időnként ellenőrizni.
Más fontos szabályok is vonatkoznak a hús elkészítésére. A nyers hússal érintkező eszközöket, például a kést vagy a vágódeszkát alaposan el kell mosni. Fa vágódeszka helyett jobban jársz a műanyaggal, hiszen ez jobban tisztítható, és nem is tud beszivárogni bele a hús leve. A mosogatót is mindig alaposan tisztítsd ki, ha ilyen eszközt mostál el benne.