kulcsár edina
Több ország élelmiszerbiztonsági hatósága is arra figyelmeztet, hogy már kis mennyiségben is veszélyes mérgezést okozhat. A koffeinpor népszerű étrend-kiegészítő, de nem árt vigyázni vele.
Legtöbben a kávéfogyasztás során találkoznak a koffeinnel, pedig étrend-kiegészítőként is elterjedt. A koffeinpor segíti az edzést, ugyanis csökkenti a fáradtságérzetet, fokozza a fizikai teljesítményt, a zsírégetést, így egyre többen fogyasztják rendszeresen, elsősorban edzés előtt. Tény, hogy megfelelő mennyiségben a koffein valóban segíti a sportolókat a fentiekben, de a koffeinpor már kis adagban is veszélyes lehet – erre figyelmeztet a brit és skót hatóságok után a Német Kockázatértékelési Intézet is, írja Facebook posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.
Kis mennyiségben is könnyen túladagolható a koffein ezekkel a készítményekkel, hiszen sok webáruházban elérhetők nagy koncentrációjú koffeinporok is – ezekből pedig már egy-két kiskanálnyi mennyiség is halálos lehet.
A veszélyes étrend-kiegészítők magas koffeintartalma miatt még körültekintéssel használva is megtörténhet a baj, vagyis a koffeinmérgezés, vagy a halálos adag bevitele. „Ilyen kis mennyiségű port hagyományos mérlegekkel vagy adagolókanalakkal nehéz pontosan kimérni” – közölte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, melynek ajánlása szerint tiszta koffeinből egy egészséges felnőtt számára legfeljebb 0,2 g az ajánlott napi mennyiség. Egy csésze kávéban kb. 0,09 g koffein található, vagyis tíz litert kellene meginni a halálos adaghoz.
A koffein túladagolás tünetei közé tartozhat az ingerlékenység, pánik, szorongás, légzési nehézség, zavarodottság, hányinger, hányás, mellkasi fájdalom, a gyors és rendszertelen szívverés, illetve súlyos esetben rángógörcs. Ilyen esetben orvosi beavatkozásra is szükség lehet, hiszen a túl nagy mennyiségű koffein halált is okozhat.