Létrehozva: 2020.07.21.

Évtizedekig együtt kell élnünk a koronavírussal?

Miközben a politikusok szerint akár karácsonyra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, a tudósok zöme ennél pesszimistább Nagy-Britanniában.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy eltúlzottak a remények a koronavírus okozta gondok gyors megoldásával kapcsolatban. Szerintük hiú remény azt hinni, hogy akár néhány hónap múltán „kipipálhatjuk” a koronavírust.

Nagy vihart keltettek a londoni parlamentben az egyik leghíresebb orvosprofesszor Sir Jeremy Farrar szavai, aki a képviselőház Egészségügyi Bizottságának speciális ülésén fejtette ki nézeteit. Egyértelműen azt állította, hogy a helyzet nem fog megoldódni karácsonyra.

Ezzel Boros Johnson miniszterelnök egy korábbi kijelentésével szállt vitába, aki határozottan azt állította, hogy „karácsonyra túl leszünk az egészen”.

Johnson ezt azzal összefüggésben jelentette ki, hogy igyekezett felvázolni a korlátozások fokozatos megszüntetésének menetrendjét. Már a következő hetekre valószínűsítette az uszodák és szórakoztató központok újranyitását, sőt ősztől elképzelhetőnek tartotta tömegrendezvények megtartását is.

Sir Jeremy Farrar a képviselőház Egészségügyi Bizottságának speciális ülésén azonban másképpen vázolta fel az ijesztő jövőt: „Tudomásul kell venni, hogy az emberiségnek akár évtizedeken keresztül együtt kell élnie a koronavírussal.” Aztán még hozzátette: „Ez akkor is így lesz, ha remélhetőleg sikerül kifejleszteni egy hatásos vakcinát. A vírus ettől még nem fog eltűnni, s bármikor új fertőzéseket okozhat.

Professzor Sir John Bell, az oxfordi egyetem kutatója is tulajdonképpen borúlátóan nyilatkozott, annak ellenére, hogy biztatóak az egyetem koronavírus vakcinával kapcsolatos kísérletei. Kijelentette, hogy ez a kórokozó nem új dolog, még ha most okozott is először világméretű járványt. ”A valóság az, hogy mióta ember él a földön itt vannak velünk a koronavírusok és tegyünk bármit velünk is maradnak.„

Felidézte a kanyaró példáját, amelyet általában sikerül visszaszorítani, az oltásokkal kordában tartani, de ettől még időről-időre újra fellángol, mondhatni ”utat tör magának„.

Valószínűsítette, hogy hasonlóképpen fogunk a jövőben ”együtt élni„ a koronavírussal is, annak ellenére, hogy a hatásos oltások remélhetőleg rövid időn belül tömegesen elérhetők lesznek.

Az amerikai Harvard Egyetem egy kutatócsoportjának Science folyóiratban megjelent tanulmánya szerint akár 2022-ig együtt kell élnünk a társadalmi távolságtartás szabályaival.

A mostani járvány modellezésekor arra alapoztak, hogy az új típusú koronavírus idényjellegű lehet (a többi koronavírushoz és az egyszerű influenzához hasonlóan). A probléma azonban az, hogy a szimulációs kísérletek során kiderült, hogy a SARS-Cov-2-nek több olyan ismeretlen jellemzője van, mint például az, hogy egyelőre nem tudják biztosan megállapítani, kialakul-e immunitás a gyógyultakban, és ha igen, mennyi ideig tart.

A kutatócsoport szerint tehát még sokáig szükség lesz helyben és időszakokban változó társadalmi távolságtartásra mindaddig, amígy megfelelő kezelési módszer vagy védőoltás nem lesz.

Marc Lipsitch járványügyi szakember szerint a távolságtartás felfüggesztése közötti időszakokban viszont a koronavírus-járvány újra és újra fellángol majd, ráadásul a korábbinál valószínűsíthetően hevesebben, mert a vírus egyre szélesebb körben fertőz majd. De ez teheti majd lehetővé a csoportimmunitás kialakulását is.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy miközben szükség van a távolságtartásra, ennek eltúlzott mértéke is káros lehet, mert megakadályozza a kollektív immunitás kialakulását.

Így látja a magyar szakember Hozzá kell szokni, hogy a koronavírus-járvány nem tűnik el teljesen, szórványos esetek nagy valószínűséggel továbbra is lesznek – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós víruskutató korábban az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakember hangsúlyozta: minden járványra jellemző egy felfutó, majd egy lecsengő szakasz, lefolyása haranggörbe alakú. Mivel a koronavírus új kórokozó volt, a görbéje a nulláról indult, azonban valószínűleg nem érkezik vissza ugyanerre a pontra – mondta. Hozzátette: arra kell számítani, hogy időnként újra megjelenik majd az orvosi statisztikákban a koronavírus.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

magyarnemzet.hu

Az ország felére figyelmeztetést adtak ki, jégeső és özönvíz is jöhet csütörtökön

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak