FAZÉK

Ősi módszer hódít a konyhában: te kipróbálnád így a sütést?

Szerezz be egy rózsaszín sótéglát, és egészen új irányt vehet konyhádban a sütögetés. Tedd a gázra vagy a grillre, és máris kész a varázslat!

A rózsaszínű himalájai só nem ismeretlen a wellness iránt érdeklődők számára. A Himalájában bányászott só ugyanis tele van hasznos nyomelemekkel: sokan asztali só helyett is ezt használják: egyes források szerint már a 16. század óta használják főzésre ezt a finom, rózsaszín sót. Van, aki sólámpaként élvezi a hatását, mások időnként sóbarlangba látogatnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Só 01

Fotó: Pixabay.com

De ha beszerzel otthonra egy nagyobb sótéglát, remek hasznát veheted. Ha beteszed a sütőbe, vagy ráteszed a gázlángra, hogy felforrósítsd, közvetlenül ezen süthetsz-főzhetsz, az tégla nemcsak remek ízt ad, de ásványi anyagai gazdagítják is az ételeket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michelle Wiki (@michelle.wiki_) által megosztott bejegyzés,

Van, aki halat és vékonyra szelt zöldséget szeret sütni a sótéglán, nagyon finom így elkészítve a padlizsán, a cukkini, a szeletekre vágott kaliforniai paprika, melyek a sütögetés után káliummal, magnéziummal és kalciummal felturbózva kerülhetnek a tányérra.

Van, aki húst süt rajta: egyszerűen ráteszi a sótéglát a gázégőre, megvárja, amíg felforrósodik, és ezután helyezi rá a megfűszerezett hússzeleteket, mintha grillezne.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vitki Gurman (@vitkigurman) által megosztott bejegyzés,

Nyársra húzott húskockákkal és zöldségekkel is remekül működik a dolog, olyan, mintha a kerti grill beköltöznek a konyhádba. Persze, ha kerti sütögetéshez van kedved, a faszenes grillen is átforrósíthatod a sótéglát. Arra az egyre figyelj, hogy kevesebb sót használj, mint szoktál, de egyébként ugyanúgy mehet rá a hús, a gomba a zöldség, ahogy a sima grillel is dolgoznál.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dora Tóth (@doradorcika) által megosztott bejegyzés,

só 02

Fotó: Pixabay.com

A sótégla használatának egyetlen szabálya van: ne tedd azonnal nagy lángra, hagyd, hogy lassan forrósodjon át, nehogy megrepedjen. A mosogatásnál ne áztasd vízbe, hiszen a só feloldódhat a meleg vízben. Dörzsöld át nedves, de ne tocsogó kefével, majd gyorsan öblítsd le meleg vízzel, végül töröld szárazra konyharuhával és hagyd teljesen megszáradni. Mosogatószerre nincs szükség, a himalájai só ugyanis már önmagában is antibakteriális tulajdonságokkal bír, ráadásul mosogatás közben vékonyan le is kopik a felső rétege. Ha megfelelően bánsz vele, egy sótégla hosszú hónapokig kitart

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?