
Sok fügéd termett idén? Így tedd el télire, zseniális ez a módszer
Idén jó idő volt erre a mediterrán gyümölcsre, de meglehet, úgy érzed most már, hogy még a füleden is füge lóg. Semmi gond: ez a füge recept segít, ha már nincs ötleted, hogyan tedd el télire a termést.
Akinek van fügebokor a kertjében, az tudja, hogy némelyik évben talán túlságosan is bőséges a termés. Idén is így van ez, rengeteg gyümölcsöt hoztak a bokrok, fák, ezért jó, ha van kéznél egy olyan füge recept télire, ami nem lekvár vagy befőtt. A füge savanyúság isteni finom sült húsokhoz, sonkás szendvicsekhez, és lágy, sós sajtokhoz is. Sokan csak az éretlen gyümölcsöt készítik el így, de itt jön a csavar: érdemes a félig érett, már édes, de még kemény gyümölcsöket így eltenni, hiszen az édes és a savanyú ízvilág találkozása még izgalmasabb.

Savanyú füge recept
Hozzávalók
- félig érett füge
- 10 ek cukor
- 5 ek méz
- 8 dkg só
- 1 kk borkén
- 0,5 liter 10%-os ecet
- 2 liter víz
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a fügéket, vágd le a szárukat és a végüket. Tedd őket jó szorosan befőttes üvegekbe.
- Készítsd el a felöntőlét: keverd össze hidegen a vizet, a mézet, a cukrot, az ecetet, a borként és a sót, majd öntsd fel vele a fügéket úgy, hogy ellepje őket. Minden üvegbe tegyél egy késhegynyi nátrium-benzoátot. Egy ideig a lé zavaros lesz a méz miatt, de pár nap alatt kitisztul. Utána mehet is a füge télire a kamrába.






