Krausz Gábor
Ne hagyd kárba veszni a zöld paradicsomot, így tudod elrakni télire
Ha sok termett a kertedben, de a lehűlés miatt már nem fognak beérni, akkor is fel tudod használni a konyhában. A zöld paradicsom télire sokféleképpen eltehető, mutatunk három isteni receptet!
Beköszöntött az őszi időjárás, és ez azt is jelenti, hogy azok a paradicsomok, amik még zölden lógnak a bokrokon, idén már nem fognak beérni. Nem kell azonban kidobni őket, a zöld paradicsom sokféleképpen eltehető télire. Sokan tartanak tőle a benne lévő szolanin miatt, de ez az alkaloid csak akkor okoz mérgezést, ha túl nagy mennyiségben fogyasztja valaki. Mutatunk három szuper receptet, hogyan tehető el az éretlen zöld paradicsom télire.

Így tehető el a zöld paradicsom télire
1. Zöld paradicsom savanyúság
Hozzávalók:
- 3 kg zöld paradicsom
- 4 dl 10%-os ecet
- 10 dkg cukor
- 1,5 ek só
- 5 db babérlevél
- 2 fej hagyma
- kapor, szemes bors, mustármag
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- A csírátlanított befőttesüvegek aljára tegyél egy kevés karikákra vágott hagymát, egy kis kaprot, majd pakold bele az alaposan megmosott, négybe vágott zöld paradicsomokat is.
- A felöntőléhez forrald össze a vizet, az ecetet, a cukrot, a fűszereket, és még melegen öntsd a paradicsomokra az üvegekben úgy, hogy ellepje őket. Minden üveg tetejére szórj egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd alaposan zárd le az üvegeket, és máris mehetnek a kamrába.
2. Édes-savanyú zöld paradicsom
Hozzávalók:
- 2 kg zöld paradicsom
- 0,5 kg alma
- 20 dkg cukor
- 0,5 kg vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csomag mazsola
- 1 db 2-3 cm-es gyömbér
- só, bors
- 2 dl almaecet
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- Mosd meg az almát és a paradicsomot, darabold őket kisebb kockákra, majd tedd fel főni a fűszerekkel, a cukorral és az almaecettel. Főzd addig a chutney-t, míg sűrű nem lesz, a végén adj hozzá egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd forrón töltsd sterilizált befőttesüvegekbe, végül hagyd száraz dunsztban kihűlni. Ha így készül a zöld paradicsom télire, sokáig el fog állni, és isteni lesz a sült húsok mellé.
3. Zöld paradicsom lekvár
Hozzávalók:
- 2 kg zöld paradicsom
- 2 db alma
- 80 dkg cukor
- 1 mk só
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 rúd fahéj
- 6 db szegfűszeg
Elkészítés:
- Vágd apróra a megmosott paradicsomot és az almákat, majd tedd fel főni a sóval. Húsz perc után pürésítsd botmixerrel, majd tedd vissza a tűzhelyre, és add hozzá a citromét és a héjat, a fahéjat, a szegfűszeget és a cukrot. Gyakori kevergetés mellett főzd két órán át, míg zselés állagot nem vesz fel. Még forrón szedd tiszta befőttesüvegekbe, száraz dunsztban hagyd kihűlni. Sajtokhoz, grillezett vagy rántott húsokhoz, palacsintába is tökéletes lesz!






























