RETRO RÁDIÓ

Tojás reggelire? Így készítsd el, hogy a egészséges legyen

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 09. 06. 20:30

Rengeteg értékes anyag van a tojásban, ezért nagyon egészséges, ha szinte minden nap eszel belőle. Azonban nem mindegy, hogyan kerül a tojás az asztalra. Mutatjuk, miért.

Minden nap reggelire is eheted ezt a finomságot, csak nem mindegy, hogyan készíted el, ha szeretnéd, hogy egészséges legyen. A tojás készülhet rántottának, tükörtojásnak, lágyan és keményen is. De jó, ha tudod, hogy például a főtt tojás D-vitamin tartalma a legmagasabb.

tojás Homemade,Scrambled,Egg,,Poached,Egg,,Fried,Egg,,Boiled,Egg,On
Tojás készítés, hogy egészséges legyen! Fotó: Rui Elena /  Shutterstock

Tojás készítés, hogy egészséges legyen!

A tojás az egyik legnagyobb fehérjeforrás, amire az izmoknak és a szervezetnek nagyon nagy szüksége van. Gazdag antioxidánsokban, káliumban, nátriumban, foszforban. Tartalmaz A-, D-, E-, K-vitaminokat. Ezért érdemes rendszeresen enni, ráadásul reggelire szinte mindenki szereti. Mégis hogy készítsd el, hogy a lehető legegészségesebb legyen? 

tojás Avocado,Salad,Poached,Egg,,Arugula,,Tomato,,Green,Salad,Leaves,Healthy
Tojás készítés, hogy egészséges legyen! Fotó: Alesia.Bierliezova /  Shutterstock

Bár a lágy tojást könnyebb megemészteni, mint a főtt tojást, de a szalmonellaveszélytől többen is félnek, főleg nyáron. Szakértők azt javasolják, ha lehet, megbízható forrásból vásárold meg. De szerintük az a legegészségesebb, ha buggyantott tojást eszel. Ennek az az oka, hogy ilyenkor viszonylag rövid ideig éri hőhatás a tojást, tehát így marad meg benne a legtöbb tápanyag. Ráadásul a benne lévő koleszterin is kevésbé oxidálódik pár perces főzés során - írja a Diéta és Fitnesz

De fontos azt is megjegyezni, hogy a tojás koleszterinszintjétől nem kell félni, mert szüksége van rá az emberi szervezetnek, bár az saját maga is előállítja. 

Te tudtad?

A tükörtojásban érvényesülnek a leginkább az ízek, sokan így is szeretik a legjobban, és másképp nem is fogyasztják el. Nem véletlenül, hiszen a sült fehérje és a lágyabb sárgája különleges ízt kölcsönöz. Mivel a tojássárgája egyben marad, az oxidáció ebben az esetben is minimális. 
 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.