
Tojás reggelire? Így készítsd el, hogy a egészséges legyen
Rengeteg értékes anyag van a tojásban, ezért nagyon egészséges, ha szinte minden nap eszel belőle. Azonban nem mindegy, hogyan kerül a tojás az asztalra. Mutatjuk, miért.
Minden nap reggelire is eheted ezt a finomságot, csak nem mindegy, hogyan készíted el, ha szeretnéd, hogy egészséges legyen. A tojás készülhet rántottának, tükörtojásnak, lágyan és keményen is. De jó, ha tudod, hogy például a főtt tojás D-vitamin tartalma a legmagasabb.

Tojás készítés, hogy egészséges legyen!
A tojás az egyik legnagyobb fehérjeforrás, amire az izmoknak és a szervezetnek nagyon nagy szüksége van. Gazdag antioxidánsokban, káliumban, nátriumban, foszforban. Tartalmaz A-, D-, E-, K-vitaminokat. Ezért érdemes rendszeresen enni, ráadásul reggelire szinte mindenki szereti. Mégis hogy készítsd el, hogy a lehető legegészségesebb legyen?

Bár a lágy tojást könnyebb megemészteni, mint a főtt tojást, de a szalmonellaveszélytől többen is félnek, főleg nyáron. Szakértők azt javasolják, ha lehet, megbízható forrásból vásárold meg. De szerintük az a legegészségesebb, ha buggyantott tojást eszel. Ennek az az oka, hogy ilyenkor viszonylag rövid ideig éri hőhatás a tojást, tehát így marad meg benne a legtöbb tápanyag. Ráadásul a benne lévő koleszterin is kevésbé oxidálódik pár perces főzés során - írja a Diéta és Fitnesz.
De fontos azt is megjegyezni, hogy a tojás koleszterinszintjétől nem kell félni, mert szüksége van rá az emberi szervezetnek, bár az saját maga is előállítja.
Te tudtad?
A tükörtojásban érvényesülnek a leginkább az ízek, sokan így is szeretik a legjobban, és másképp nem is fogyasztják el. Nem véletlenül, hiszen a sült fehérje és a lágyabb sárgája különleges ízt kölcsönöz. Mivel a tojássárgája egyben marad, az oxidáció ebben az esetben is minimális.







