tóth gabi
Az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető étel, nem véltelen népszerű. Ám vannak szabályok, amiket érdemes betartani, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell!
A tükörtojás tápláló, bőven tartalmaz fehérjéket, és délig nem leszel éhes, ha ezt eszed reggelire. Emellett pedig finom is, és egyszerű elkészíteni. Legalábbis utóbbiról mindenki meg van győződve, ám még annak is sikerülhet rosszul, aki egyébként gyakorlott a konyhában. A leggyakoribb hiba, hogy megég a fehérje, és nyers marad a sárgája, vagy pedig hogy leragad a tojás, és szétszakad, amikor szeretnéd kivenni a serpenyőből. Mutatjuk, milyen szabályokat érdemes betartani, hogy tökéletes legyen a tükörtojás!
1. Tapadásmentes, vastag aljú serpenyő
Ha ilyet használsz, egyenletesen oszlik el a hő, és az öntöttvasból készült, vagy a teflonbevonatú serpenyőkben biztosan nem ragad oda a tojás, ha megfelelő hőmérsékleten sütöd.
2. Alacsony hőmérséklet
A tojás fehérje és sárgája az eltérő szerkezetük miatt más hőmérsékleten szilárdulnak meg, így fordulhat elő, hogy hiába sül meg (vagy akár ég meg) a fehérje, a sárgája még mindig nyers. Ezen könnyen segíthetsz, ha közepes tűzön sütöd a tükörtojást, így lágy marad a sárgája, a fehér rész pedig pont annyira lesz ropogós, amennyire kell. Ha pedig nem szereted, hogy folyós a sárgája, egyszerűen fordítsd meg a tojást, ha már a fehérje megsült, vagy pedig fedő alatt folytasd a sütést. Az is nagyon fontos, hogy mindig a már meleg serpenyőbe kerüljenek a tojások.
3. Friss tojás
Mondanunk sem kell, hogy hiába minden igyekezet, ha maga az alapanyag nem megfelelő. A friss tojás sárgája a fehérje közepén marad, miután a serpenyőbe ütötted, és így az íz mellett a látvány is tökéletes lesz. Érdemes először egy külön edénybe felütni a tojásokat, egyesével, és csak utána tenni őket a serpenyőbe; óvatosan, minél alacsonyabbról, hogy ne menjen szét a sárgája.
4. Jól időzített fűszerezés
Jól áll a tükörtojásnak egy kevés só, bors, netán őrölt fűszerpaprika, de ha rögtön azután megszórod a fűszerekkel, hogy a serpenyőbe került, pöttyös, csúnya lesz a tojás. Érdemes inkább a sütés végén, vagy tálaláskor megfűszerezni a tükörtojást.
5. Csak frissen az igazi!
A tökéletes tükörtojás egyik titka, hogy még melegen meg kell enni; hiszen ha kihűl, kellemetlen lesz az állaga, gumiszerűvé válik a fehérje, a sárgája pedig kocsonyássá. Hogy szép maradjon, csúsztasd ki a serpenyőből egyenesen a tányérra, vagy szilikon sütőlapáttal óvatosan vedd ki, nehogy az utolsó pillanatban szétessen.