Létrehozva: 2023.11.09.

Íme a legjobb trükkök, hogy mindig tökéletes legyen a reggeli tükörtojás

Az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető étel, nem véltelen népszerű. Ám vannak szabályok, amiket érdemes betartani, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell!

A tükörtojás tápláló, bőven tartalmaz fehérjéket, és délig nem leszel éhes, ha ezt eszed reggelire. Emellett pedig finom is, és egyszerű elkészíteni. Legalábbis utóbbiról mindenki meg van győződve, ám még annak is sikerülhet rosszul, aki egyébként gyakorlott a konyhában. A leggyakoribb hiba, hogy megég a fehérje, és nyers marad a sárgája, vagy pedig hogy leragad a tojás, és szétszakad, amikor szeretnéd kivenni a serpenyőből. Mutatjuk, milyen szabályokat érdemes betartani, hogy tökéletes legyen a tükörtojás!

A tökéletes tükörtojást nem nehéz elkészíteni! Fotó: Pixabay.com

1. Tapadásmentes, vastag aljú serpenyő

Ha ilyet használsz, egyenletesen oszlik el a hő, és az öntöttvasból készült, vagy a teflonbevonatú serpenyőkben biztosan nem ragad oda a tojás, ha megfelelő hőmérsékleten sütöd.

2. Alacsony hőmérséklet

A tojás fehérje és sárgája az eltérő szerkezetük miatt más hőmérsékleten szilárdulnak meg, így fordulhat elő, hogy hiába sül meg (vagy akár ég meg) a fehérje, a sárgája még mindig nyers. Ezen könnyen segíthetsz, ha közepes tűzön sütöd a tükörtojást, így lágy marad a sárgája, a fehér rész pedig pont annyira lesz ropogós, amennyire kell. Ha pedig nem szereted, hogy folyós a sárgája, egyszerűen fordítsd meg a tojást, ha már a fehérje megsült, vagy pedig fedő alatt folytasd a sütést. Az is nagyon fontos, hogy mindig a már meleg serpenyőbe kerüljenek a tojások.

3. Friss tojás

Mondanunk sem kell, hogy hiába minden igyekezet, ha maga az alapanyag nem megfelelő. A friss tojás sárgája a fehérje közepén marad, miután a serpenyőbe ütötted, és így az íz mellett a látvány is tökéletes lesz. Érdemes először egy külön edénybe felütni a tojásokat, egyesével, és csak utána tenni őket a serpenyőbe; óvatosan, minél alacsonyabbról, hogy ne menjen szét a sárgája.

4. Jól időzített fűszerezés

Jól áll a tükörtojásnak egy kevés só, bors, netán őrölt fűszerpaprika, de ha rögtön azután megszórod a fűszerekkel, hogy a serpenyőbe került, pöttyös, csúnya lesz a tojás. Érdemes inkább a sütés végén, vagy tálaláskor megfűszerezni a tükörtojást.

5. Csak frissen az igazi!

A tökéletes tükörtojás egyik titka, hogy még melegen meg kell enni; hiszen ha kihűl, kellemetlen lesz az állaga, gumiszerűvé válik a fehérje, a sárgája pedig kocsonyássá. Hogy szép maradjon, csúsztasd ki a serpenyőből egyenesen a tányérra, vagy szilikon sütőlapáttal óvatosan vedd ki, nehogy az utolsó pillanatban szétessen. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Újabb jegyzőkönyv került elő: öngyilkosságot színlelt Magyar Péter

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

magyarnemzet.hu

Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús