tóth gabi
Érdemes erre odafigyelni. Nagy kockázatot jelenet ez az egészségedre.
A reggelijét mindenki máshogy fogyasztja el. Van, aki csak müzlit eszik ilyenkor, ami nem annyira tartalmas, és van olyan, aki pirítóst eszik reggelire és mézet vagy lekvárt tesz rá.
Az utóbbival kapcsolatban azonban most egy figyelmeztetést adott ki egy szakember. Ugyanis az odaégett pirítós komoly kockázatot jelent az egészségedre. Bár nem fogsz belehalni, hogyha egyszer véletlenül a megpirultabb toast kenyeret is megeszed, de hogyha előbb kiveszed a pirítóból, akkor azzal sokat tehetsz az egészséged megőrzése érdekében.
Mivel a tudósok megállapították, hogy az odaégett pirítóson olyan vegyületek találhatóak, amelyek idővel növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, és minél sötétebb a kenyér, annál több ilyen vegyület van jelen az ételen. Robert Thomas professzor onkológus tanácsadó a Bedford és Addenbrookes kórházban, azt vizsgálta, hogy életmódunk hogyan befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat és a későbbiekben növeli-e a súlyos betegségek kialakulásának esélyét.
Kiderült, hogy az odaégett toast kenyérnek nem csak az íze rossz, de még a rákos betegség kialakulásához is vezethet.
Ennek az az oka, hogy a keményítőtartalmú vagy cukros ételek (például kenyér) magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamidoknak nevezett mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy megterhelést jelentenek az immunrendszerre
- fejtette ki a szakember.
Amit tehetünk ellene az-az, hogy igyekszünk mértékkel enni és figyelünk az egészséges táplálkozásra. Vagyis kevesebb cukrot fogyasztunk és tartózkodunk a túlzott alkohol ivástól. Vannak azonban még olyan dolgok, amelyeket megtehetünk az egészségünkért. Thomas azt javasolja, hogy minden egyes reggel és este moss fogat - írja a Ladbible.