Létrehozva: 2023.11.02.

Ettől a trükktől lesz tökéletes a kocsonya

Bár a kocsonya hidegben az igazi, sokan máris elkészítették az első adagot. Ha te sem bírsz már tovább várni, mutatunk egy tuti receptet, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell!

Novemberben már lehet kocsonyát főzni, még akkor is, ha kimondottan tavaszias az időjárás; sokan nem is bírják megvárni vele a fagyokat. Mindenki máshogy készíti ezt a finomságot, például van, aki szerint nem kell bele zöldség, mások szerint anélkül semmit nem ér, de vitatéma az is, hogy csak bőrös hozzávalók menjenek-e bele, vagy mehet egy kis színhús, netán füstölt hús is. Ám abban mindenki egyetért, hogy a jó kocsonya tiszta, nem zsíros, és rezgős. Mutatunk egy alapreceptet, amivel tökéletes lesz a kocsonya!

Aspic,With,Chicken,Meat,On,Wooden,Board.,Black,Background.,Top
A tökéletes kocsonya titka a hosszú főzési idő, és a bőrös húsok. Fotó: Mironov Vladimir /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg csülök
  • 4 kg bőrös, csontos sertéshús
  • 2 ek szemes bors
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 5 tk só
  • 5 liter víz

Elkészítés:

  • Jó alaposan tisztítsd meg a húsokat, borotváld le a szőrszálakat a bőrről, majd tedd őket egy nagy fazékba, és öntsd fel az 5 liter hideg vízzel. Kis lángon kezdd el főzni, közben többször is szedd le a habját. 
  • Ha már nem habzik, add hozzá a fűszereket. Lassú tűzön, úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé, főzd legalább öt órán át. Akkor van kész, ha a csontról szépen leválik a hús.
  • Húzd le a tűzről a fazekat, várj egy félórát, így le tudod egyben kanalazni a tetejéről a zsírt. 
  • Fogj néhány üres edényt – tányért, jénai tálat, vagy akár ételdobozt –, majd adagold beléjük a kicsontozott húst, erre meregesd rá a levet, hogy a darabokat ellepje.
  • Pár órára tedd az edényeket hűvös helyre; ha megdermedt, már fogyasztható is a kocsonya

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek