FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.29.

3 zseniális trükk, amitől tökéletes lesz a csülkös bableves

Hamarosan már az ősznek is vége, a hűvös időben nagy kedvenc a csülkös bableves. Íme 3 ötlet, amivel felturbózhatod te is ezt az isteni, tartalmas levest!

Szerző Ripost

Készíts isteni csülkös bablevest a tél közeledtével, szuper ötlet! Nemcsak finom és tartalmas, energiában gazdag étel, de  több napig is jóllakhat belőle a család. 3 ötletet hoztunk neked, hogy feldobjuk a kedvenc levesed. 

Fotó: slide
  • Tegyél bele a csülkön kívül egy kis füstölt sertéslábat is, hiszen rengeteg kollagént tartalmaz, ami egészséges és még ad a levesedhez egy extra finom ízt is. 
  • Használj dupla mennyiségű fokhagymát, nem fogod megbánni!
  • Tegyél bele egy teljes gumó zellert, amit a végén turmixolva szintén a leves sűrítésére használhatsz. Extra ízt ad a levesnek és krémesebb lesz tőle.

 

Csülkös bableves recept

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 60 dkg füstölt csülök
  • 30 dkg füstölt sertésláb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 szem egész bors
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 2 db babérlevél
  • 3 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 kvk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet
  • kevés tárkony

 

Így készítsd el:

  1. Főzés előtti este válogasd át a babot, mosd meg a csülköt és a füstölt sertéslábat. Külön tálba áztasd be őket hideg vízbe. 
  2. Másnap szűrd le, öblítsd le a húsféléket. A fokhagyma felét hámozd meg, a borssal együtt teatojásba zárd. A répaféléket tisztítsd meg, mosd meg és karikázd fel vagy vágd kisebb kockákra. A zellert pucold meg és vágd ketté.
  3. Tedd fel főni a húst annyi vízbe, hogy ellepje, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzd félpuhára, kb. 50 perc alatt.
    Add hozzá a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult ( kb. 20 perc), tedd bele a répákat és a zellert is a főzőlébe és az egészet  főzd meg puhára.
  4. Közben készítsd el a csipetkét: 10 dkg lisztet keverj el sóval, add hozzá a tojást, víz nélkül gyúrj belőle kemény tésztát, majd egy kis cipót formálj belőle. Lisztezett deszkára csipegesd.
  5. A rántáshoz a fokhagymát tisztítsd meg és vágd nagyon apróra, vagy használj fokhagymanyomót. Pirítsd meg az olajon és a maradék lisztet add hozzá, 2 percig pirítsd. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel és keverd simára. A levesből vedd ki a zellert és turmixold össze.
  6. Add hozzá a rántást és a zellert is a leveshez ezzel sűrítheted, fedő nélkül lassú lángon forrald fel. Szórd bele a csipetkét és néhány perc alatt lassan forralva főzd a leveshez. Végül egy kevés ecetet vagy citromlevet, tárkonyt és sót tegyél a bablevesbe. Távolítsd el a teatojást és a babérlevelet. A megfőtt húsokat vedd ki, csontozd ki, aprítsd fel és tedd vissza a levesbe. 
  7. A bablevest szedd mély tálba, tetejét zöldpaprika karikákkal, petrezselyemmel díszítheted. Tejfölt és kenyeret kínálj hozzá.

Jó étvágyat!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek