3 zseniális trükk, amitől tökéletes lesz a csülkös bableves
Hamarosan már az ősznek is vége, a hűvös időben nagy kedvenc a csülkös bableves. Íme 3 ötlet, amivel felturbózhatod te is ezt az isteni, tartalmas levest!
Készíts isteni csülkös bablevest a tél közeledtével, szuper ötlet! Nemcsak finom és tartalmas, energiában gazdag étel, de több napig is jóllakhat belőle a család. 3 ötletet hoztunk neked, hogy feldobjuk a kedvenc levesed.
Tegyél bele a csülkön kívül egy kis füstölt sertéslábat is, hiszen rengeteg kollagént tartalmaz, ami egészséges és még ad a levesedhez egy extra finom ízt is.
Használj dupla mennyiségű fokhagymát, nem fogod megbánni!
Tegyél bele egy teljes gumó zellert, amit a végén turmixolva szintén a leves sűrítésére használhatsz. Extra ízt ad a levesnek és krémesebb lesz tőle.
Csülkös bableves recept
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
60 dkg füstölt csülök
30 dkg füstölt sertésláb
4 gerezd fokhagyma
8 szem egész bors
15 dkg fehérrépa
15 dkg sárgarépa
1 db zeller
2 db babérlevél
3 dkg liszt
1 db tojás
1 ek olaj
1 kvk pirospaprika
2 dl tejföl
ecet
kevés tárkony
Így készítsd el:
Főzés előtti este válogasd át a babot, mosd meg a csülköt és a füstölt sertéslábat. Külön tálba áztasd be őket hideg vízbe.
Másnap szűrd le, öblítsd le a húsféléket. A fokhagyma felét hámozd meg, a borssal együtt teatojásba zárd. A répaféléket tisztítsd meg, mosd meg és karikázd fel vagy vágd kisebb kockákra. A zellert pucold meg és vágd ketté.
Tedd fel főni a húst annyi vízbe, hogy ellepje, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzd félpuhára, kb. 50 perc alatt. Add hozzá a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult ( kb. 20 perc), tedd bele a répákat és a zellert is a főzőlébe és az egészet főzd meg puhára.
Közben készítsd el a csipetkét: 10 dkg lisztet keverj el sóval, add hozzá a tojást, víz nélkül gyúrj belőle kemény tésztát, majd egy kis cipót formálj belőle. Lisztezett deszkára csipegesd.
A rántáshoz a fokhagymát tisztítsd meg és vágd nagyon apróra, vagy használj fokhagymanyomót. Pirítsd meg az olajon és a maradék lisztet add hozzá, 2 percig pirítsd. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel és keverd simára. A levesből vedd ki a zellert és turmixold össze.
Add hozzá a rántást és a zellert is a leveshez ezzel sűrítheted, fedő nélkül lassú lángon forrald fel. Szórd bele a csipetkét és néhány perc alatt lassan forralva főzd a leveshez. Végül egy kevés ecetet vagy citromlevet, tárkonyt és sót tegyél a bablevesbe. Távolítsd el a teatojást és a babérlevelet. A megfőtt húsokat vedd ki, csontozd ki, aprítsd fel és tedd vissza a levesbe.
A bablevest szedd mély tálba, tetejét zöldpaprika karikákkal, petrezselyemmel díszítheted. Tejfölt és kenyeret kínálj hozzá.