Hamarosan már az ősznek is vége, a hűvös időben nagy kedvenc a csülkös bableves. Íme 3 ötlet, amivel felturbózhatod te is ezt az isteni, tartalmas levest!
Készíts isteni csülkös bablevest a tél közeledtével, szuper ötlet! Nemcsak finom és tartalmas, energiában gazdag étel, de több napig is jóllakhat belőle a család. 3 ötletet hoztunk neked, hogy feldobjuk a kedvenc levesed.
Fotó: slide
Tegyél bele a csülkön kívül egy kis füstölt sertéslábat is, hiszen rengeteg kollagént tartalmaz, ami egészséges és még ad a levesedhez egy extra finom ízt is.
Használj dupla mennyiségű fokhagymát, nem fogod megbánni!
Tegyél bele egy teljes gumó zellert, amit a végén turmixolva szintén a leves sűrítésére használhatsz. Extra ízt ad a levesnek és krémesebb lesz tőle.
Csülkös bableves recept
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
60 dkg füstölt csülök
30 dkg füstölt sertésláb
4 gerezd fokhagyma
8 szem egész bors
15 dkg fehérrépa
15 dkg sárgarépa
1 db zeller
2 db babérlevél
3 dkg liszt
1 db tojás
1 ek olaj
1 kvk pirospaprika
2 dl tejföl
ecet
kevés tárkony
Így készítsd el:
Főzés előtti este válogasd át a babot, mosd meg a csülköt és a füstölt sertéslábat. Külön tálba áztasd be őket hideg vízbe.
Másnap szűrd le, öblítsd le a húsféléket. A fokhagyma felét hámozd meg, a borssal együtt teatojásba zárd. A répaféléket tisztítsd meg, mosd meg és karikázd fel vagy vágd kisebb kockákra. A zellert pucold meg és vágd ketté.
Tedd fel főni a húst annyi vízbe, hogy ellepje, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzd félpuhára, kb. 50 perc alatt. Add hozzá a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult ( kb. 20 perc), tedd bele a répákat és a zellert is a főzőlébe és az egészet főzd meg puhára.
Közben készítsd el a csipetkét: 10 dkg lisztet keverj el sóval, add hozzá a tojást, víz nélkül gyúrj belőle kemény tésztát, majd egy kis cipót formálj belőle. Lisztezett deszkára csipegesd.
A rántáshoz a fokhagymát tisztítsd meg és vágd nagyon apróra, vagy használj fokhagymanyomót. Pirítsd meg az olajon és a maradék lisztet add hozzá, 2 percig pirítsd. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel és keverd simára. A levesből vedd ki a zellert és turmixold össze.
Add hozzá a rántást és a zellert is a leveshez ezzel sűrítheted, fedő nélkül lassú lángon forrald fel. Szórd bele a csipetkét és néhány perc alatt lassan forralva főzd a leveshez. Végül egy kevés ecetet vagy citromlevet, tárkonyt és sót tegyél a bablevesbe. Távolítsd el a teatojást és a babérlevelet. A megfőtt húsokat vedd ki, csontozd ki, aprítsd fel és tedd vissza a levesbe.
A bablevest szedd mély tálba, tetejét zöldpaprika karikákkal, petrezselyemmel díszítheted. Tejfölt és kenyeret kínálj hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.