
Az uborka formája sem mindegy, emiatt akár meg is romolhat a télire eltett csemege uborka
Szeretnél isteni savanyúságot eltenni télire? Csemege uborka befőzésénél különösen figyelj oda! Ne kövesd el ezt a hibát!
Itt van az ideje a befőzésnek. Ropogós csemege uborka kapcsán háziasszonyok beszélgettek a neten. Többen fölvetették, hogy a télire eltett csemege ubi, sokszor megromlik, de vajon mi lehet ennek az oka? Mutatjuk, mire figyelj oda, ha tökéletes uborkát szeretnél te is enni a hideg hónapokban.

Uborka formája is okozhat problémát befőzésnél
Kiderült, hogy a megromlott uborkás üvegekben a kívülről tökéletesnek tűnő uborkák belülről üregesek voltak. Az üreges uborka több okból is gondot okozhat, ezért nagyon fontos a vásárlásnál, hogy jó minőségű, és kemény ubit vásároljál.
Belül üreges uborka nem alkalmas télire eltenni
Puhább állagú uborka, lehet üregesebb, ilyenkor laza a húsa, belül több a levegő, vagy üres a tér. A befőzés során könnyebben puhul, szottyad, széteshet és megromolhat. Nem marad ropogós, és ehetetlenné is válhat. Az üregekben lévő levegő pont elegendő arra, hogy megindítsa a romlási folyamatokat. Ha be is jut az üregbe idővel az ecetes-sós felöntőlé, nem tudja egyenletesen kitölteni, így a tartósító hatás sem lesz egyenletes, és ez növeli a romlás kockázatát. Ráadásul az üregekbe szennyeződések, mikroorganizmusok is kerülhetnek, ami penészesedéshez vezethet.
Így tedd el télire az apró szemű uborkát
Hozzávalók:
- 2 kg uborka
- 1 csokor kapor
- 10 dl víz
- 2,5 dkg só
- 6 dkg cukor
- 0,5 mk mustármag
- 0,5 mk koriander
- 0,5 mk egész fekete bors
- 2 db babérlevél
- 1 km nátrium-benzonát
- 2 db 10 %-os ecet
Így készítsd el:
- Készítsd elő a befőttes üvegeket: az üvegeket mosd ki forró, mosószeres vízzel, és alaposan öblítsd ki, majd tedd őket tepsire , és rakd őket 15 percre 120 C-os sütőbe.
- Az uborkákat tisztítsd meg szivaccsal, 2-3 vízben mosd át. Folyóvízzel öblítsd le, végeiket vágd le vékonyan.
- Tegyél az üvegek aljába kaprot, és tedd rá szépen az uborkákat. Annyi vízzel öntsd fel, amennyi ellepi, majd öntsd le róla a vizet egy lábosba, és add hozzá a sót, a cukrot, a mustármagot, a koriandermagot, a fekete borsot, a babérlevelet, a nátrium-benzonátot és forrald fel. 3-4 percig főzd, majd öntsd vissza az ecetes lét az uborkára.
- Az üvegeket csavaros tetővel azonnal zárd le. Ezután mindet állítsd be a befőzőfazékba úgy, hogy tegyél alá újságpapírt. Így elkerülheted, hogy az üvegek az edény aljának koccanva megrepedhessenek. Annyi vizet önts köréjük, amennyi az üvegek nyakáig ér, és addig forrósítsd, míg a víz gyöngyözve forrni kezd. Ezen a lángon főzd a forrástól számított 10 percig, majd a tűzről vedd le, és vízben hagyd hűlni. Az üvegeket csöpögtesd le, töröld le, és száraz hűvös helyen tárold. Ha lehet, a kamrában.
Recept forrása: mindmegette.hu
Tipp:
Válassz kemény uborkát, vagy ha üreges, puhább, akkor esetleg felszeletelve, karikákra vágva tudod eltenni télire. Így lesz ropogós és isteni a savanyúság.







