RETRO RÁDIÓ

Az uborka formája sem mindegy, emiatt akár meg is romolhat a télire eltett csemege uborka

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 08. 21. 17:30

Szeretnél isteni savanyúságot eltenni télire? Csemege uborka befőzésénél különösen figyelj oda! Ne kövesd el ezt a hibát!

Itt van az ideje a befőzésnek. Ropogós csemege uborka kapcsán háziasszonyok beszélgettek a neten. Többen fölvetették, hogy a télire eltett csemege ubi, sokszor megromlik, de vajon mi lehet ennek az oka? Mutatjuk, mire figyelj oda, ha tökéletes uborkát szeretnél te is enni a hideg hónapokban.

Uborka Marinated,Cucumbers,Gherkins.,Pickles,With,Fir,Branch,On,The,Kitchen
Csemege uborka télire / Fotó: Elena Hramova / Shutterstock

Uborka formája is okozhat problémát befőzésnél

Kiderült, hogy a megromlott uborkás üvegekben a kívülről tökéletesnek tűnő uborkák belülről üregesek voltak. Az üreges uborka több okból is gondot okozhat, ezért nagyon fontos a vásárlásnál, hogy jó minőségű, és kemény ubit vásároljál. 

Belül üreges uborka nem alkalmas télire eltenni

Puhább állagú uborka, lehet üregesebb, ilyenkor laza a húsa, belül több a levegő, vagy üres a  tér. A befőzés során könnyebben puhul, szottyad, széteshet és megromolhat. Nem marad ropogós, és ehetetlenné is válhat. Az üregekben lévő levegő pont elegendő arra, hogy megindítsa a romlási folyamatokat. Ha be is jut az üregbe idővel az ecetes-sós felöntőlé, nem tudja egyenletesen kitölteni, így a tartósító hatás sem lesz egyenletes, és ez növeli a romlás kockázatát. Ráadásul az üregekbe szennyeződések, mikroorganizmusok is kerülhetnek, ami penészesedéshez vezethet. 

Így tedd el télire az apró szemű uborkát

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka
  • 1 csokor kapor
  • 10 dl víz
  • 2,5 dkg só
  • 6 dkg cukor
  • 0,5 mk mustármag
  • 0,5 mk koriander
  • 0,5 mk egész fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 km nátrium-benzonát
  • 2 db 10 %-os ecet

Így készítsd el:

  1. Készítsd elő a befőttes üvegeket: az üvegeket mosd ki forró, mosószeres vízzel, és alaposan öblítsd ki, majd tedd őket tepsire , és rakd őket 15 percre 120 C-os sütőbe.
  2. Az uborkákat tisztítsd meg szivaccsal, 2-3 vízben mosd át. Folyóvízzel öblítsd le, végeiket vágd le vékonyan.
  3. Tegyél az üvegek aljába kaprot, és tedd rá szépen az uborkákat. Annyi vízzel öntsd fel, amennyi ellepi, majd öntsd le róla a vizet egy lábosba, és add hozzá a sót, a cukrot, a mustármagot, a koriandermagot, a fekete borsot, a babérlevelet, a nátrium-benzonátot és forrald fel. 3-4 percig főzd, majd öntsd vissza az ecetes lét az uborkára. 
  4. Az üvegeket csavaros tetővel azonnal zárd le. Ezután mindet állítsd be a befőzőfazékba úgy, hogy tegyél alá újságpapírt. Így elkerülheted, hogy az üvegek az edény aljának koccanva megrepedhessenek. Annyi vizet önts köréjük, amennyi az üvegek nyakáig ér, és addig forrósítsd, míg a víz gyöngyözve forrni kezd. Ezen a lángon főzd a forrástól számított 10 percig, majd a tűzről vedd le, és vízben hagyd hűlni. Az üvegeket csöpögtesd le, töröld le, és száraz hűvös helyen tárold. Ha lehet, a kamrában.

Recept forrása: mindmegette.hu

Tipp:

Válassz kemény uborkát, vagy ha üreges, puhább, akkor esetleg felszeletelve, karikákra vágva tudod eltenni télire. Így lesz ropogós és isteni a savanyúság.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.