RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a paradicsom héját, eszméletlen, mire jó!

Létrehozva2025. 08. 15. 11:30

Akár lecsót, akár paradicsomlevet teszünk el télire, mindig a hámozással indul a munka. A paradicsom héja is felhasználható, érdemes félretenni, isteni fűszert készíthetsz belőle!

A paradicsom befőzése során rengeteg héj maradhat, ami általában a kukába vagy a komposztra kerül. Egy kis munkával és türelemmel azonban a paradicsom héja is a kamrába kerülhet, méghozzá fűszersó formájában! Pizzára, húsok pácolására, sültek fűszerezéséhez, párolt zöldségekhez is tökéletesen passzol a paradicsompor; mutatjuk, hogyan készítsd el!

Fűszerként is újrahasznosítható a paradicsom héja.
A paradicsom héja pár nap alatt kiszárad a napon Fotó: mehmet_photos /  Shutterstock

Tedd tálcára

A befőzés után maradt héjakat vedd ki a passzírozóból, és terítsd el őket vékonyan egy sütőpapírral bélelt tálcán. Minél vékonyabb rétegben van, annál gyorsabban kiszárad, és biztosan nem fog befülledni a paradicsom héja. A tálcákat tedd ki a napra, és három-négy napig hagyd őket kint; de estére vidd vissza a konyhába.

Vékonyan terítsd el a héjakat a tálcákon Fotó:  Ripost

Mehet a darálóba a paradicsom héja

Az aszalt héjakat tedd egy késes aprítóba vagy turmixgépbe, de ha egyik sincs otthon, egy kávédaráló is megteszi. Őröld finom porrá, és tedd légmentesen záródó befőttesüvegekbe. 

Sárga és piros paradicsomból is jól mutat Fotó:  Ripost

Fűszerekkel még jobb lesz

A natúr paradicsompor is finom, de ízlés szerint keverhetsz hozzá sót, szárított bazsalikomot, oregánót, borsot, majoránnát is. Az üvegeket tedd sötét, hűvös helyre, így egész télen eláll a fűszer. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.