
Ne dobd ki a paradicsom héját, eszméletlen, mire jó!
Akár lecsót, akár paradicsomlevet teszünk el télire, mindig a hámozással indul a munka. A paradicsom héja is felhasználható, érdemes félretenni, isteni fűszert készíthetsz belőle!
A paradicsom befőzése során rengeteg héj maradhat, ami általában a kukába vagy a komposztra kerül. Egy kis munkával és türelemmel azonban a paradicsom héja is a kamrába kerülhet, méghozzá fűszersó formájában! Pizzára, húsok pácolására, sültek fűszerezéséhez, párolt zöldségekhez is tökéletesen passzol a paradicsompor; mutatjuk, hogyan készítsd el!

Tedd tálcára
A befőzés után maradt héjakat vedd ki a passzírozóból, és terítsd el őket vékonyan egy sütőpapírral bélelt tálcán. Minél vékonyabb rétegben van, annál gyorsabban kiszárad, és biztosan nem fog befülledni a paradicsom héja. A tálcákat tedd ki a napra, és három-négy napig hagyd őket kint; de estére vidd vissza a konyhába.

Mehet a darálóba a paradicsom héja
Az aszalt héjakat tedd egy késes aprítóba vagy turmixgépbe, de ha egyik sincs otthon, egy kávédaráló is megteszi. Őröld finom porrá, és tedd légmentesen záródó befőttesüvegekbe.

Fűszerekkel még jobb lesz
A natúr paradicsompor is finom, de ízlés szerint keverhetsz hozzá sót, szárított bazsalikomot, oregánót, borsot, majoránnát is. Az üvegeket tedd sötét, hűvös helyre, így egész télen eláll a fűszer.






